söndag 13 december 2020

Portföljen uppdaterad inklusive utdelningsprognos för 2021

Long overdue. Eftersom jag har mitt aktieinnehav på tre olika portföljer, så är det något av mödosam process att uppdatera portföljvärdet för bloggen. Jag som älskar automatiserade hacks här i livet...jaja. Men nu har jag äntligen fått tummen ur och gjort detta, så ni kan kika in den uppdaterade portföljen här.När jag ändå var igång med portföljen så lekte jag också med en utdelningsprognos för 2020 baserat på innehavet per dags dato. Nog för att jag börjat välja fler tillväxtaktier än klassiska utdelningsaktier, men baserat på ett värde på drygt 1,6 miljoner i portföljen så hade jag hoppats på mer än 49 000 kr i prognosen för 2020. Jag brukar räkna på en organisk utdelningstillväxt om 5% från föregående år för att göra nästa års prognos, det brukar ligga i den storleksordningen.

Meeen att prognosen vittnar om att jag "bara" kan vänta mig 49 000 kr nästa år ger mig också lite fart i baken att göra 2021 till mitt bästa sparår någonsin med smarta sparhacks, det är ändå det jag kan påverka allra mest. Om företag väljer att hålla inne med utdelning eller sänka den p.g.a. Corona så kan jag inte påverka det. Fokus på rätt sak!

Målet för 2021 är att nå 60 000 kr i utdelningar, vilket betyder att jag är 11 000 kr kort just nu. Det är ett tufft mål men det motiverar också. Nu kör vi!

Vad siktar ni på i utdelningar för 2021?

18 kommentarer:

 1. Prognosen är minst 126" för 2021 men helt beroende av att bolagen delar ut igen såklart😉

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt fint Annelie, det är några år kvar tills jag kommer över 100 000. Grattis till det!

   Blir lite nyfiken hur fördelningen av värdepapper ser ut? Hur stor är direktavkastningen? Hur stor är den totala portföljen?

   Radera
  2. Har alldeles för mycket bank som jag kommer sälja av till viss del framöver. Allra störst vikt har fastigheter. Främst inriktad på utdelningsbolag men verkligen inte renodlad utdelningsinvesterare. Har på senare tid börjat köpa mer tillväxt, bland annat ARK-invest. Portföljen håller sig "stabilt" 😉 runt 2.6-2.7 just nu.

   Vänligen Annelie

   Radera
  3. Aj då, tråkigt med dagens besked om ännu mer penningstvättsbekymmer då? Beklagar det. Suckade ljudligt för mig själv åt att SEBs bekymmer aldrig verkar ta slut.

   Spännande med det här allmänna skiftet från utdelningar -> tillväxt. Det känns som en allmän ström här i bloggosfären och i sociala medier med fokus på privatekonomi?

   Radera
 2. Siktar och tror på strax över 100.000 kr nästa år från min 1,8 msek-portfölj. Låter mycket då det "bara" blev 50.000 kr i år men jag hade ju 82.000 kr 2019 så det är rimligt om svensk storbank + volvo börjar dela ut igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100' är ju fantastiskt på den portföljstorleken. Kikade in din portfölj och det verkar som att du har en del bank/finans där. Det kan mycket väl bli så att de får en positiv utveckling så 2021, så det ska nog gå bra för dig :)

   Radera
  2. 100' i DA från en nettoportfölj på idag 1800' menar jag. Det ska läggas till utdelningar från belåning 500' samt nyinvesteringar från nu och framåt som (delvis) kommer ge utdelning redan nästa år.

   Radera
  3. Jaha du räknar nettoportfölj alltså? Defensivt och bra i sammanhanget. Lycka till, det låter som att du kommit långt på färden!

   Radera
 3. Jag gör ingen prognos för utdelningar. Det får bli som det blir. Men jag hoppas definitivt att de ska bli högre än detta året.

  En fundering på din portfölj. Vet att du varit rätt aggressiv med belåning. Hur ser det ut idag? Det har ju lönat sig så länge man inte var tvungen att sälja i mars för att täcka belåningen.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår, då är det kanske mer portföljvärde än utdelningar som driver dig framåt PB? Jag har börjat se mer till portföljen i stort än utdelningarna också, men de är fortfarande en otroligt rolig morot som jag jagar :).

   Fortfarande rätt aggressiv med portföljbelåning, såg en bra möjlighet där i samband med återhämtningen i slutet på våren. Jag kommer takta ned på den något under 2021 är planen, men det kommer fortsatt vara en del av min strategi - absolut. Har du själv belåning?

   Radera
  2. Jag skulle nog faktisk säga att sparandet i sig är det som driver mig framåt. Att hitta någon extra slant att spara.

   Efter det kommer nog portföljvärdet. Att utdelningar slopas eller växer enskilda år påverkar mig inte mycket, tänker längre än det. Även om jag tycker utdelningar är kul och motiverande. Skulle tappa suget om det aldrig trillade in någon utdelning.

   Hur mycket ligger belåningen på idag?
   Jag körde rätt aggressivt för något år sedan med ca 10-20% belåning men nu har det var ytterst lite belåning. Just nu är jag inte så sugen på det men ångrar mig, såklart att jag inte vågade i våras. Nästa läge hoppas jag att jag vågar hoppa på belåningståget igen.

   Radera
 4. 35 000 siktar jag på :) blev 23 000 i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättefint. Vad ligger portföljen på då ungefär?

   Radera
 5. Räknar med ca 8000kr nästa år. Portföljen är värd lite drygt 150 000 i dagsläget,och jag hoppas kunna pyttsa in 3000kr per månad tills frugan löser nytt heltidsjobb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen Sebastian. Kul att du kommit igång. Du kommer se att 10 000 snabbt uppnås då om du redan ligger på 8 000. Grymt!

   Radera
 6. Året landar på 42’ så siktar på 62224 - 75844kr för 2021.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt Parre. En rejäl, men väldigt specifik, spread där för 2021?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...