söndag 6 december 2020

Och där tog vi 30 000!

För ett par månader sedan gjorde jag en prognos för utdelningsåret 2020 och slog då fast att närmare 28 000 kr var realistiskt för det här konstiga året. Men nu efter att AAK levererat hela 1 113 kr den 3e december, så hamnade jag på 30 681 kr. Med tanke på allt kaos som pågår runtomkring oss, så är det verkligen en siffra som jag kommer fira! Är det något jag saknat under 2020 så är det verkligen närheten till människor. Kanske främst via spontana möten med öppnensinnade främlingar, men även organiserade evenemang som en riktigt bra konsert. Det hade varit det mest uppenbara sättet för mig att fira ikväll, men det finns väl också en charm i att lägga på ännu en kul aktivitet på sin to do-list till när världen återfinner sig i ett vanligt tillstånd igen? 

Sedan så är jag högst medveten om att dryga 30 000 kr inte nämnvärt glädjer eller påverkar någon av er där ute. Kanske om ni är tillräckligt altruistiskt lagda i och för sig, och om så är fallet, då ska ni ha ett stort tack. Det är ju faktiskt del av en större resa som jag ämnar att dokumentera över ett par år, bara det i sig är ju stort. Det är väl inte direkt alla som har ett tio år långt projekt som finns dokumenterat från start till mål?


Utdelningarnas avtagande roll för frihetsresan


I början på året, så tror jag att jag började förstå utdelningarnas avtagande roll för min frihetsresa. Det kan låta något kontroversiellt men det finns en viss rational bakom detta. Insikten har kommit till mig mycket tack vare mina efterforskningar gällande olika passiva inkomster. Jag har fortfarande mycket kvar att skriva där för att ge tillbaka till er läsare (sorry), men poletten har redan trillat ned för mig här. Det finns så oerhört mycket potential inom eget företagande/side hustles för att påskynda frihetsresan. Om du känner dig frustrerad kring din egen situation, vill jag verkligen med emfas trycka på vilka otroliga möjligheter som du har till ditt förfogande för att tjäna pengar på andra sätt än ditt ordinarie jobb.


En känga till andra ekonomibloggare


Många andra ekonomibloggare lyfter fram "lustiga" extraknäck som att vara en mystery shopper eller att ta undersökningar online för en timlön på långt under 50 kr. Det finns fyra stora problem med den här typen av extraknäck; det ena är att timlönen är horribelt låg, det andra är att du byter ännu mer av din tid mot pengar, det tredje är att det inte är skalbart och det fjärde är att din ersättning från den här typen av gig kräver din fysiska närvaro (mao ingen passivitet). 
Nog för att det kan vara en kul realisation att det går att tjäna pengar bortom sitt vanliga jobb, men jag skulle ändå hoppas att man snabbt lämnar den här typen av extraknäck och istället fokuserar på att bygga något som kan hålla över tid. Exemplen som lyfts upp av andra bloggare är ineffektiva sätt att byta sin tid mot ersättning och i regel skapar det inget större värde för din personliga utveckling heller. Sedan skall inte dessa initiativ förväxlas mot saker som cashback och kreditkortsbonusar, det är en helt annan femma.


Men är du så jävla bra själv då?


Det tycker jag är en rimlig motfråga, tack för att du är så fräck och ställer den. Jag skulle säga att jag kommit en bit på vägen och att jag under två år har fått upp min vanliga lön till en bra nivå, samt att jag drivit den här bloggen och andra projekt via enskild firma sedan slutet på 2018 med relativt stor framgång. Förutom en signifikant läropeng, så har det också lett till en del extrainkomster som jag kunnat plöja in i min portfölj för att skynda på min frihetsresa. 

Men dit jag nått hittills är bara steg ett på vägen. Mina företagsdrömmar (och drömmar för min egen personliga utveckling och påverkan på mina medmänniskor) sträcker sig långt bortom det. Dessutom har det skattemässigt varit ren idioti att driva mina projekt via enskild firma. Men jag har inte riktigt upplevt bokföring + administration som mitt happy place innan, så jag valde enkelheten i att driva allting via enskild firma nu på kort sikt. 2021 blir året jag ändrar på det och kickar upp det till ett AB. 


Har du några praktiska tips för mig som börjat leka med de här idéerna? 


Jag har ett filmtips som jag inte kunde rekommendera varmare. Det är från en toknördig brittisk YouTuber som är läkare/entreprenör och har drivit sin kanal framgångsrikt i dryga 3 år nu tror jag. Han drar in närmare 1 miljon SEK/månad från sin kanal och är väldigt transparent kring hur allting går till, vilket jag tycker är fantastiskt att ta del av. I klippet nedan går han igenom det övergripande tänket, samtidigt som han exemplifierar med sin egen resa - en perfekt introduktion till hur det går till att tjäna pengar på näääätet.
Filmklippet heter "How to make money online - the 3 levels". Det är ett minuter långt klipp, vilket är ett stort krav från min sida  på tid som ni ska investera i klippet. Men herregud vilken värd tid det är att investera! Har ni något intresse av gedigna sidoinkomster som dessutom fyller er själ, så kan jag inte rekommendera detta varmt nog. 

Vilken söndagsrant det här blev. Men jag brinner för de här frågorna och vill verkligen inspirera andra att ge sig på ett försök. Förkunskaperna och kapitalet som krävs för att sätta igång är mer eller mindre noll. 

Vad tänker ni, känner ni hur det kliar i fingrarna att sätta igång? Eller är det här för abstrakta idéer som din livssituation inte tillåter dig att ta dig för? Låt oss diskutera!

20 kommentarer:

 1. Swinga aktier istället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Weeell. Lite mer risk med det än att försöka bygga en passiv inkomst vid sidan av den vanliga skulle jag säga.

   But thanks for playing!

   Radera
 2. Jag är en av dessa bloggare du ger en känga. Dragit in 30 000kr på casback, kreditkortsbonus och paneler. Varav nästan en 1/3 är avkastning. Panelundersökningarna fortsätter jobba för mig. Numera passivt.

  Jag jobbar som röstmottagare vartannat år. 2 800kr före skatt. Jag är god man, ca 10 000kr före skatt. Har dessutom jobbat lite extra med ungdomar på kvällar som ger något extra slant ibland.

  God man och röstmottagare handlar mest om att göra något gott. Finns helt klart andra extraknäck som ger mer.

  Just paneler är helt klart sämst betalt (kanske att god man är ännu sämre betalt) men vilket jobb kan jag lägga 5 minuter om dagen på och ändå få in en lite extra slant varje månad. Utan någon förkunskap.

  När pengarna investeras så blir det på lång sikt en ok timlön :)

  Hur mycket pengar har du dragit in på dina extraknäck? Hur passiva är de egentligen?

  Blogg och hemsidor kräver väl en hel del tid och slår man ut det där så är nog inte timlönen så värst hög egentligen.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB? Tack för din kommentar. Uppskattar också att du nämner siffror, så att vi kan sätta något specifikt bakom diskussionen.

   Först och främst, cashback och kreditkortsbonus håller även jag på med. Jag tycker det är en självklarhet eftersom de inte kräver någon tanke förutom att signa upp vid ett tillfälle. Hög grad av passivitet = det gillar vi.

   Det låter som att du jobbat på bra faktiskt med dina olika sysslor, men om vi bryter ned timlönen för varje initiativ så tror jag att du hade fått en större via andra källor. Men det låter verkligen som att du ligger i, det ska du ha stor cred för!

   Mina extraknäck hittills är inte särskilt passiva alls, det ska villigt erkännas. Det är mer bloggande och några projekt av mer konsultande art. Det har kanske gett mig 250' extra under de här två åren. Så jag har lite att jobba på för att se till att leva upp till mina ambitioner kring passiva inkomster.

   Men de passiva inkomsterna i sig är inte självändamålet, utan de ska uppnås genom att bygga någonting som stimulerar och ger mening även i stunden. Det var lite ur de tankarna som min rant tidigare idag föddes :)

   Radera
  2. Hej!
   Ja det blir lättare då.

   Ja cashback och kreditkortsbonus är en enkel grej, inga stora summor men som sagt enkelt.

   Ja jag hade helt klart fått bättre betalt att göra något annat men god man ger så mycket mer än pengar. Röstmottagare likaså. Det som är bra med dessa är att det är något alla kan göra.
   Det jag jobbar med finns ingen möjlighet att konsulta i.
   Ni som har den möjligheten ska såklart inte svara på paneler, ni ska konsulta, såklart.

   Lägger max 30 min i veckan på paneler så inget betungande.

   Ja precis, extra knäck som god man och röstmottagare kan jag absolut rekommendera om du vill ha stimulerande och meningsfullt extrajobb.

   Jag skulle i slutändan säga att det viktigaste är att ändra mindset, att vilja dra in några extra slantar. kan du konsulta, grymt!
   Kan du svara på några paneler och dra in någon hundring extra varje månad, grymt!

   Jag har idag 30 000kr som inte hade funnits där om jag inte hade gjort detta. Räknar jag med de andra extrajobben jag fått tackvare att jag kommit in i detta mindset så är vi nog närmare en summa på 80-90 000kr under snart 3 år. De hade inte kommit om jag inte börjat med att ändra mindset.

   Allt har sin tid också, har man en portfölj över en miljon kan jag förstå att små pengar inte längre lockar, men i början av sparkarriären så kan det faktiskt göra skillnad. Jag börjar också känna att jag närmar mig punkten då det inte är värt det längre.
   Speciellt då jag under hösten haft ett extrajobb som ger bättre betalt. Men vanan är inne så under november kom det in 1 000kr på cashback, kreditkortsbonus och paneler. Och jag har knappt lagt någon tid på det.

   Hoppas du får snurr på dina passiva inkomster. Jag gillar att följa dina tankar!

   Mvh PB?

   Radera
  3. Fint skrivet PB, uppskattar att du bjussar så friskt på dina erfarenheter. Jag ska absolut försöka fortsätta att bjuda på min utveckling på det här området, jag känner att det är spännande tider framöver.

   Ha en underbar vecka!

   Radera
 3. Jag provade det där med Mystery Shopping men insåg rätt snabbt att det inte fungerar tillräckligt bra när man bor på en liten ort. De mer välbetalda uppdragen kräver ett visst fysiskt engagemang och tid.

  Jag har en dröm om att behärska konsten att skriva, så jag ägnar mycket tid istället åt att just skriva. Tid som skulle kunna investeras på ett mer lönsamt sätt, men tänk om jag någon dag skulle bli publicerad? Då skulle jag tjäna pengar på att göra något jag älskar. Hur grymt vore inte det? :-)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fin kommentar Fumlan, den glädjer mig verkligen att läsa. Alltid en ynnest att få ta del av andras drömmar, även i ett kommentarsfält :).

   Jag tycker absolut att du ska satsa hårt på ditt skrivande och köra fingervalsen på tangenterna för glatta livet. Om inget annat, för att det skänker dig en massa glädje på vägen. Om du någonsin vill bolla idéer för hur du kan monetisera din hobby, så ställer jag gärna upp på det. Bara att slänga iväg ett mail! :)

   Radera
 4. Jag har inte tid med en massa sidoaktiviteter då jag heltidsjobbar och har småbarn. Tveksamt om jag skulle lägga tid på detta ändå, har testat paneler och det var sjukt tråkigt och extremt dåligt betalt. Cashback är det nästan aldrig på det jag köper, och vi handlar ändå så extremt sällan.

  Sen tyckte jag lite synd om de som beställde panelerna, säg jag hade 100 frågor där jag skulle svara 1-10 hur viktigt något är för mig. Inte f-n läste jag varje fråga, utan jag bara kryssade i lite hej vilt. Sen fick jag kanske 5 kronor för besväret. Ska jag läsa och sätta mig in i varje fråga hade denna panel tagit över en timme att besvara, och då hade jag velat ha minst 150 kr efter skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du sätter ord på exakt det jag tänkt kring detta. Jag har faktiskt aldrig genomfört en panel, men bara tanken på att klicka igenom ett gäng frågor utan eftertanke för att jag själv ville få en belöning i slutändan känns riktigt dåligt. Och jag tycker även att det hade känts så felaktigt gentemot beställaren. Oavsett om beställaren var en småföretagare eller ett storbolag som badar i pengar, så hade det blivit ett moraliskt dilemma för mig.

   Tack för din kommentar och ha en grym vecka!

   Radera
 5. Jag har dragit in en hel del på extraknäck och det passade väldigt väl in i början av sparandet. Det var motiverande att se sparandet öka samtidigt som det ökade känslan av kontroll och att kunna se utanför boxen. Vissa extraknäck ger bra pengar, biluppdrag på mystery shopping tex där jag fick 1000 sek senaste gången för två timmars jobb. Att hyra ut sin egen bil kan också ge fina pengar... men... I det läget vi är nu, tre år in i sparandet, känns det mindre motiverande.

  Som du säger kommer man vara tvungen att lägga en del tid och den tiden vill jag inte lägga nu. Det är inte motiverande att peta in tvåhunkor i en 1+ msekportfölj om man måste lägga en massa tid på intjänandet. Månadssparandet är kvar och vi blickar framåt på andra projekt.

  Som sagt - var sak har sin tid. Mysteryshopping bla gjorde skillnad för oss i början men inte nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, upplever den som både ärlig och erfarenhetsrik.

   Varje krona ska värderas, men när man kommit upp i en viss nivå på kapital, så börjar man ifrågasätta vad som är värt att byta sin tid för. Även för sina side hustles. Om jag får slå på stora trumman här lite, så vågar jag också påstå att FI är en starkt bidragande faktor till att man tar mer syftesorienterade val i livet också. Would you agree?

   Radera
  2. Verkligen så.

   Jag är inte främmande för att göra ett extrahugg då och då och då framöver men for now är det helt lagt på is. Livet och sparandet är en resa. Svårt att föreställa sig i förväg allt och spännande är väl det. Kom själv till en gräns i år där jag skiftade helt från intensivt extraknäckande till inget alls.

   Tiden läggs på annat och det känns helt rätt. Nu blickar jag mer framåt och försöker lägga grunden till ett liv som ska fungera framåt och som jag vill leva.

   Men som sagt - allt handlar om var man är i livet och syftet. Min som var med mig på lite mysteryshopping och sådant. En bra lärdom för honom att se sin kontorspappa göra annat också :)

   Radera
  3. Låter som att du gjort ett mentalt jobb där och kommit till goda insikter. Men jag känner ändå att min känga börjat tappa sin tåhätta något och blivit till mjukt gummi. Det finns faktiskt en tid, då det kan kännas kul och givande med massa enklare sidehustles (dvs i början av sparkarriären).

   Sedan så tycker jag ändå att man bör utmana sig själv och ställa krav på vilken typ av sidoinkomster man ska ta sig för. Oavsett bakgrund och förkunskaper så erbjuder internet alldeles för många möjligheter att förkovra sig inom olika ämnen. Man behöver bara lite jäkla grit, så kan man nå fram. Det är jag övertygad om.

   Radera
  4. Verkligen så. Vi spanar framåt och ser hur jag och min fru kan teama upp och starta något kul. Först kanske vid sidan av och sedan som brödfödearbete. Var och tittade på tomter i helgen och drömde lite om framtida projekt. Klicka i undersökningar tar tiden från att sikta lite högre - det håller jag med om.

   Radera
  5. Underbart att höra. Att göra sidoinkomsterna till ett gemensamt projekt med sin partner också har ju väldigt stora uppsidor. Nedsidor också så klart, men de struntar vi i just nu :).

   Kul att läsa, inspirerande IGMR!

   Radera
 6. Intressant ämne!
  Jag kör fortfarande mysteryshop med jämna mellanrum, är enkelt för mig som bor i storstad och kan göra flera om dagen. Numera vet jag vilka som tar orimligt lång tid att göra med tanke på ersättning så de gör jag inte längre. Min drivkraft är att göra tillräckligt många uppdrag för att täcka månadens matkostnader vilket sällan händer men kommer ändå ofta nära ��. Jag tycker fortfarande det är motiverande även nu när portföljen är uppe på 2.7 miljoner. Panelerna har jag gallrat rejält med och de enda jag gör är M3panel och yougov där jag kan tjäna in presentkort rätt snabbt, undersökningarna är oftast korta och enkla att besvara sanningsenligt och inte bara klicka och klicka för att det ska ta slut.

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie, tack för din input.

   Jag kände mig faktiskt tvungen att kolla lite mer på mystery shopping nu för att många av er nämnt detta. Såg ut som att man oftast kunde få max mellan 200-300 kr för varje gig? Kollade via Better Business som kom upp först när man googlade, herregud vilken ful sida :). Men är det den du använder dig av?

   Kul att du finner motivation i det Annelie, det känns ändå som det centrala. Meeeen jag vill fortsatt slå ett slag för att all den tiden skulle kunna läggas på att bygga något eget/fortbilda dig för att förskansa dig nya kunskaper som i förlängningen skulle kunna leda till ett eget bygge. Möjligheterna är stora idag. Just sayin' :).

   Ha en fin dag!

   Radera
 7. Kul att du ska skaffa AB, jag är sedan augusti ägare av ett ab. Finns så himla mycket att tänka på. Känner att det inte är så många som har ett ab som man använder som ett fordon att nå FIRE(eller har jag fel?). Jag konsultar i mitt AB. Hade varit kul att ha någon att prata med om hur man bäst kan använda ett ab för att nå FIRE.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir verkligen en stimulerande process för min del. Ja, klart att vi ska stötta varandra med detta!

   Du är välkommen att kommentera eller slänga iväg ett mail till 10arsplanen@gmail.com anytime :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...