onsdag 2 december 2020

Möjligheterna med Fundler - och vad man faktiskt investerar i

Jag har valt att investera några av mina surt förvärvade slantar i fondroboten Fundler den här månaden. Och det finns ju en god anledning till det så klart. Jag tänkte att vi skulle gå igenom lite vilka olika möjligheter som finns med Fundler och vad man faktiskt investerar i. Den här artikeln presenteras i samarbete med Fundler förresten, tack för att ni är med och stöttar bloggen. Vill ni läsa den förra artikeln jag skrev om Fundler, så kan ni kika in den här




Olika sparmål hos Fundler


Man ska inte underskatta den emotionella sidan av sparandet. Att få små vinningar under vägen och hålla uppe motivationen är otroligt viktigt. Detta är lika sant även när man proffsat till sig och satt sparandet i system och upplever att privatekonomin går på autopilot. Därför gillar jag att man börjar sin resa med Fundler genom att välja ett specifikt mål som man strävar efter. Förutom att det skänker motivation, så är det även ämnat att agera som en vägledning- ju längre sikt man har på sin investering, desto mer riskbenägen kan man tillåta sig att vara. Fundler har ett antal sparmål att välja mellan:


  • Fritidsbostad
  • Pension
  • Överskott
  • Buffert
  • Bostad
  • Startkapital
  • Barn
  • Husdjur
  • Resor
  • Fordon

Man kan alltså med enkelhet sätta upp sin plan för olika målsparanden genom att allokera exempelvis 500 kr/månad som får gå till resor och 1000 kr som ska gå till en framtida bostad etc. Och med tiden så kan man beta av mål för mål och få en god slev motivation på köpet. Utöver ekonomiskt oberoende, så ser jag det själv som ett stort mål att kunna hjälpa mina barn till sin första bostad genom att lägga undan pengar i ett bra barnspar. Och där skulle jag absolut våga ta lite risk i och med att det är lång tid till en potentiell utbetalning från det målsparandet.



Vilka portföljer kan man välja mellan på Fundler?


Om man är intresserad av Fundler så tycker man gör gott i att själv kolla in Fundlers 8 olika portföljer. Det man bör tänka på är att portföljerna tagits fram efter olika riskbilder och att Global Framtid (som varit deras high performer) ligger i det mest aggressiva spannet. 

Om ni bara scrollat fram till den här rubriken utan att läsa inledningen på artikeln, så rekommenderar jag att ni riktar blicken uppåt igen läser igenom mina tankar kring olika sparmål. Sparmålet bör bestämma vilken riskbild du ska, och din riskbild är det som väljer fonden. 


Vilka värdepapper är det man investerar i?


Fundlers förvaltare har valt ut de bästa möjliga fonderna bland 36 000 fonder. Varje specifik fond har olika typer av innehav som utgör hela fonden. Komplicerat? Det kanske låter så, men jag ska se om jag inte kan skänka lite klarhet. Innehaven rör sig från obligationspapper, räntor och guld till derivat och aktier. Som regel är aktier och derivat de mest riskabla innehav du kan ha i en fond, och därför är dessa vanliga i en portfölj som Global Framtid (se bilden nedan). 



Väljer du istället att investera i räntor så får du i regel ett mer defensivt innehav. Pengarna är tryggare men du kan inte förvänta dig samma nivå på din avkastning.


Mitt innehav hos Fundler


Jag har valt att investera i fonden "Smart index - Potential" eftersom den endast har 0,3 % i årlig avgift och faktiskt har presterat riktigt bra den senaste tiden. Den är även den ganska aggressiv men inte fullt så volatil som Global Framtid. Innehaven ser ni här nedan:



Fundler omfattas också av den statliga insättningsgarantin, så om de skulle konka kommer inte mina pengar att försvinna. 


Vill du också testa Fundler?


Då kan du så klart göra det. Men, som alltid, så tycker jag att du ska läsa på om företaget på deras hemsida Fundler.se och se om detta är något för dig. All form av investering är förknippad med risk och du kan förlora alla dina pengar. Så var inte dum, utan gör din läxa först. 

Med den sköna lilla brasklappen ur världen, så kanske jag kan fokusera på hur du faktiskt kommer igång med Fundler istället? Bra så. Så här gör du:
  1.  Ladda ned Fundlers App i App Store eller Google Play
  2. Ange information kring din ekonomi och önskat månadssparande (eller gör en engångsinsättning)
  3. Välj vilket investeringsstrategi som passar dig
  4. Kör och se din pengar (förhoppningsvis) växa!

4 kommentarer:

  1. Kul att läsa mer om Fundler. Men jag blev faktiskt inte så klok på delen med innehaven...vad är egentligen obligationspapper och räntor och varför skulle de vara så säkra? Pratar vi om sparkonton mer eller mindre?

    Tack annars för ett väl skrivet inlägg.

    /Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade båda inläggen Lena. Lite slarvigt av mig kanske att inte gå in djupare på de olika typerna av värdepapper. Bot och bättring :)

      Obligationspapper = Ett lån som är utfärdat av en stat, de gör detta istället för att låna pengar av banken. Ses i regel som ett otroligt säkert värdepapper. När man säger räntor kan man mena ett par olika saker, men exempelvis statsobligationer, bostadsobligationer och statsskuldväxlar. Dessa anses också som väldigt säkra tillgångar att äga.

      Hoppas det svarar på frågan? Lycka till med ditt sparande hos Fundler!

      Radera
    2. Tack för att du tog dig tid att svara, nu förstår jag bättre.

      Jag tog faktiskt och investerade 1500 kr i Fundler och de har stigit med 2% sedan starten. Tack för tipset här i bloggen och för bra inlägg annars också!

      /Lena

      Radera
    3. Ingen fara Lena, kul att det funkat bra för dig.

      Jag har också fått mina 500 kr att växa till hela 506 kr på den korta lilla tid jag använt Fundler. Ingen monsteravkastning än så klart men alltid något :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...