onsdag 25 november 2020

Jag testar robotrådgivaren Fundler

Robotrådgivare, har ni hört talas om det tidigare? 

Jag har haft mina ögon på detta ett tag nu,eftersom jag är tokig i nya tekniska innovationer och gillar att "känna mig i framkant". Särskilt så när det gäller investeringar. Den senaste aktören på marknaden att fånga mitt intresse är Fundler. Därför tänkte jag att det vore kul att skriva ett inlägg om dem för att bättre stifta bekantskap med  den här fondroboten. Men innan vi går in på Fundler specifikt, så tänkte jag att vi kan ta och berätta lite mer om fenomenet fondrobot i stort. 



Vad gör en fondrobot egentligen?


En fondrobot är inte fullt så skrämmande som man kanske kan tro. Vi pratar inte läskig Artificial Intelligence som i filmen "I Robot" direkt. Sättet det funkar på är att Fundlers högst mänskliga fondförvaltare först väljer ut de bästa fonderna utifrån totalt 36 000 fonder som ska ingå i de olika fondportföljerna hos Fundler. Därefter kopplar roboten ihop rätt portfölj med kundens önskemål sett till den risk de är villiga att ta för att nå riktigt god avkastning. Ju högre risk, desto högre potentiell avkastning. Som med all annan investering då. 

Så man bör inte göra misstaget att förväxla fondroboten med någon aktierobot som köper och säljer värdepapper på börser jorden runt och driver upp/ned priserna i aktier på ett ibland onaturligt sätt. Utan här handlar det om en robot som gör smarta val baserat på den ambition du har för ditt sparande. Och dess valmöjligheter baseras på proffsen bedömning av vilka fonder som är bäst just nu. Typ så. 


Robotrådgivaren med högst avkastning


Fundler flexar musklerna på sin hemsida och hävdar att de levererat bäst jämfört med alla andra robotrådgivare på marknaden. Det tål ju att undersökas så klart. 

dwadwadwa

Påståendet baseras alltså på ovan bild där man jämför sig med både storbankerna och andra fondaktörer under perioden 1 jan 2019 - 31 oktober 2020. Det verkar alltså finnas fog för påståendet vid första anblick i fallet "Fundler Global Framtid". 

Sedan ska man ha med sig att detta bara är en av Fundlers 8 portföljer, så det är inte samtliga av deras 8 portföljer som krossat marknaden. Men det man då ska komma ihåg, är att portföljerna tagits fram efter olika riskbilder och att Global Framtid ligger i det mest aggressiva spannet. Så på en god marknad, så finns det goda chanser att få riktigt fin avkastning från en mer riskbenägen fond. Men en fond med lägre risknivå kommer så klart inte få samma höga avkastning som en fond av Global Framtids kaliber, det säger sig självt.

Jag testar Fundler


Jag tycker som sagt att fenomenet med robotrådgivare är spännande och jag tycker att Fundler har en ganska låg förvaltningsavgift på 0,6% totalt för Global Framtid, vilket jag kan svälja för tjänsten. Jag har inga problem att betala en viss avgift om de ändå bevisat sig tidigare och när jag förstår hur de tjänar pengar. 





Men kan man hitta billigare förvaltningsavgift än så, så bör man göra det. Gudarna vet att varje enskild procentenhet som man får på sin sida gör stor skillnad över tid, i och med ränta-på-ränta effekten. Därför kommer jag välja att gå in i deras fond "Smart Index - Potential" som endast har 0,3% i total årlig avgift och har presterat ganska bra över tid även den. Den ligger också i det mer aggressiva spannet sett till deras fonder. Och som sparmål väljer jag "Fritidsbostad"...får se om jag inte kan byta bild till någon riktigt skärgårdspärla att drömma mig bort till 👌. De underliggande innehaven i Smart Index Potential ser ut som följer:





Fundler omfattas också av den statliga insättningsgarantin, så om de skulle konka kommer inte mina pengar att försvinna. Likväl så är jag alltid försiktig och kommer initialt bara att gå in med 500 kronor för att känna mer på tjänsten och se om det kan bli en pålitlig extra plattform att investera i, utöver Kameo.

Vill du också testa Fundler?


Då kan du så klart göra det. Men, som alltid, så tycker jag att du ska läsa på om företaget på deras hemsida Fundler.se och se om detta är något för dig. All form av investering är förknippad med risk och du kan förlora alla dina pengar. Så var inte dum, utan gör din läxa först. 

Med den sköna lilla brasklappen ur världen, så kanske jag kan fokusera på hur du faktiskt kommer igång med Fundler istället? Bra så. Så här gör du:
  1.  Ladda ned Fundlers App i App Store eller Google Play
  2. Ange information kring din ekonomi och önskat månadssparande (eller gör en engångsinsättning)
  3. Välj vilket investeringsstrategi som passar dig
  4. Kör och se din pengar (förhoppningsvis) växa!

Har ni, kära läsare, testat på Fundler även ni? Dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarsfältet i så fall. Nyfiken på att höra era tankar.

9 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Varför ska man välja Fundler framför Opti eller Lysa? Tror rikatillsammans pratat en del om dem. /Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      I min mening ska man inte välja Fundler framför iaf Lysa. Lysa har lägst avgift och är den som verkar rankas högst. Vi kör en kombination med Lysa (100% aktier) och Avanza. På Lysa har vi en 0,3% avgift cirkus. Man kan komma ner ytterligare om man rekommenderar vänner etc.

      Radera
    2. Hej Lena och IGMR, tack för frågorna. Tänker att jag kan svara er båda i ett svep. Just förvaltningsavgiften verkar faktiskt vara lägst hos Fundler kontra de två andra. De har 0,2% medan exempelvis Lysa har 0,3% precis som du säger. Så baserat på det enbart, så tycker jag att de känns som ett gott alternativ.

      Men utöver det, så har de ju levererat bra prestation hittills. Bäst på marknaden i Fundler Global Framtid. Så där finns det lite argument skulle jag säga jämfört med de andra fondrobotarna. Men med det sagt, så gillar jag det här fenomenet som sådant och tycker man ska jämföra själv vilket som känns bäst. Men jag tycker Fundler verkar ha hittat något riktigt bra.

      Radera
  2. Ah - jag menade total kostnad/avgift. Räknar man så har har Lysa 0,19. Men fine... inte helt lätt att jämföra och "index" säger ju eg inget.

    Deras Global Framtid viktar upp health care och information technology och det är säkerligen inte dumt det. Oavsett om man väljer Lysa eller Fundler får man bättre spridning och troligtvis bättre utfall över tid än att välja aktier själv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det har du en bra poäng i. Jag kommer nog länge och väl att fortsätta med min stockpicking som främsta investeringsupplägg. Varför? Det är så fruktansvärt kul och stimulerande att göra egna analyser och vara med på specifika bolags resor. Men robotarna utgör verkligen ett bra alternativ, särskilt för den som inte pallar lägga den mängden tid som jag gör.

      Men tack för din kommentar. Hur ser ditt upplägg ut själv nu? Är Lysa en liten del bara och resten indexfonder? Har för mig ni var inbitna indexkramare?

      Radera
    2. Vi ligger ca 75% i Lysa och resten i Spiltan investmentbolag. Så typ index men inte riktigt :)

      Radera
    3. Ah spännande, jag kör faktiskt Spiltan investmentbolag till 50% i min tjänstepension. Kör du via Savr då också?

      Radera
  3. Spännande, testar också Fundler för att se hur jag tycker det fungerar. Har två av deras portföljer "Global Framtid Potential" och "Högutdelande Potential". Min tanke var att gå in med samma belopp i båda portföljerna samtidigt men då "Högutdelande potential inte var upplåst från början sket det sig, skiljer några dagar bara men ändå.
    Ska hur som helst bli spännande att följa utvecklingen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt, då kan vi dela erfarenheter här tillsammans. Jag kommer antagligen följa upp med ett par inlägg här på bloggen framgent där jag kommer gå igenom utfallet. Du får gärna slänga en spontan kommentar då och då eller mail till mig med dina egna resultat.

      Trevlig kväll!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...