söndag 15 november 2020

Komplett Bank - det perfekta kreditkortet för genomsnittssvensken?

Hej vänner, long time no hear. Men det ska det bli ändring på framöver. Planer är formulerade och jag hoppas att ni hänger med på resan nu när vi växlar upp tempot igen. Finns det något alternativ än att steppa på gasen i dessa corona-tider? Inte för mig i alla fall. Därför kan ni nu äntligen läsa om den uppdaterade portföljen som seglat upp en bra bit över 1,6 miljoner igen. Jag kommer även att uppdatera sektionen med mina verktyg och bok- och poddtips nu ikväll, mycket nöje!

Men till dagens ämne. Jag har tidigare skrivit om kortet från Komplett Bank och dess magiska effekt tillsammans med cashback-lösningen från Refunder. Och det är fortfarande en sanning god som någon, har ni inte redan läst det inlägget så rekommenderar jag er att börja där. Perfekt avvägd bonusersättning för genomsnittssvensken 

Det här är en något klurig rubrik, men jag vågar ändå påstå att det finns relevans i påståendet. Varför? Jo, eftersom jag är en sparsam innerstadsbo i Stockholm, så tror jag ändå att min konsumtionsnivå torde ligga ganska nära snittet. Och med mina balanserade utgifter på årlig basis, så har jag nu i skrivande stund kommit upp i drygt 1800 bonuspoäng via Komplett Bank (alltså 1800 kr direkt i fickan). Jag har alltså snart, men ännu inte, kommit upp i det årliga bonustaket för det här kreditkortet.
Om ni inte redan visste det, så har Komplett Bank alltså satt ett bonustak på 2000 kr/år i ersättning för att man använder deras kreditkort. Jag har mötts av ett par kommentarer i kommentarsfältet tidigare som gjort gällande att "Ja, jag använder kortet ett halvår ungefär tills jag slår i taket och sedan använder jag något annat". Men det här har alltså inte varit fallet för mig, och tur är väl det? 

Och om jag, med mitt semi-snåla leverne i Stockholm kan klara mig helt perfekt på det här bonustaket under ett år, varför skulle inte du kunna göra det?


Min egen bonusresa

Jag tycker det är värt att nämna att jag endast använder kortet från Komplett Bank till mina egna personliga utgifter och köp under ett år. För hushållets gemensamma utgifter, så använder jag och min sambo två gemensamma kort, SAS Amex blue (för flygpoäng) och Preem Mastercard (för cashback). Inte för att det är flygtider just nu, men jag ser fram emot en tid då detta kan rampas upp igen. Hojta i kommentarsfältet om ni vill ha en inbjudningslänk till SAS-kortet så kan jag maila detta till er. Kortet är gratis och vi får båda ersättning i form av bonuspoäng om den nya "kunden" kommit in via en inbjudningslänk. 
Men min egen bonusresa med kortet från Komplett Bank började 21 januari 2020, just för att jag närde förhoppningen om att det här med 2000 extra kr varje år skulle kunna bli riktigt bra för mig. Jag var naturligtvis rädd för alla faror som kreditkort innebär, men hittills har jag hållit mig helt på banan och därför endast kunna avnjuta fördelarna som det här kortet ger mig. Och med tanke på att jag nu i december antagligen kommer hamna preciiiis vid bonustaket, så verkar det vara ett perfekt kreditkort för mig att använda.


Vad är faran med kreditkort?

Det här tycker jag är väldigt viktigt att påpeka när vi talar om kreditkort. Den gyllene regeln kring kreditkort är att det är positivt att använda sig av kreditkort, så länge som man betalar hela sin räkning i tid. Och det är något jag kan skriva under på. Men innan man skaffar sitt kort, så vill jag att man känner till tre uppenbara faror med kreditkortsanvändande över tid: 
 1.  Betalar du inte hela räkningen i tid, så kan du åka på dyra påminnelseavgifter + ränta.
 2. Att betala sin räkning en månad senare än själva konsumtionen kan ibland leda till att man inte planerar sina utgifter och konsumerar i linje med vad man faktiskt har råd med.
 3. Att vara frånkopplad den fysiska överföringen av pengar kan göra att man inte "känner smärtan" av sin konsumtion, vilket i sin tur kan leda till överkonsumtion. 
Eftersom jag själv har varit medveten om dessa tre risker innan jag skaffade kortet, har jag inte upplevt det som något problem alls att använda mitt kreditkort. Tvärtom, så är det bara nytta hittills. Men jag vill väldigt gärna att ni tänker på detta och överväger riskerna innan ni börjar med kreditkort. 


Hur skaffar jag kortet från Komplett Bank?

Ok, så du är sugen på att introducera en extra intäkt på 2000 kr årligen i ditt liv? Rimligt säger jag. Då gör du helt enkelt så här:
 1. Gå in på Kompletts hemsida
 2. Fyll i dina personuppgifter under "Ansök om kreditkort" och tryck på Skicka Ansökan
 3. Klart!
Länken ovan är en annonslänk, så bloggen får ersättning om du går in direkt via den länken istället för att googla dig till deras hemsida. Det här är ett av många enkla privatekonomiska knep som jag älskar att ha i min egen verktygslåda. Och när man använder det här tillsammans med cashback från Refunder, i samband med sina köp online, så blir verktyget ännu lite starkare. Så kika gärna in Refunder också i samma veva. 

Tack för visad uppmärksamhet och jag ser fram emot att bidra med fler inlägg nu framöver. Kika gärna in mina sociala medier också när ni får en chans, jag kommer att lägga särskilt fokus på instagram framöver exempelvis. 

5 kommentarer:

 1. Det står på deras hemsida att det är upp till 4% cashback. Gäller det alla köp då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tack för bra blogg förresten, läser i stort sett alla inlägg när de kommer!

   Radera
  2. Bra fångat, det borde jag kanske specificerat där uppe. Du får 1% på dina vanliga fysiska köp, 2% när du handlar på internet och 4% på internetköp som du gör specifikt på komplett.se. Tack för de fina orden i övrigt, önskar dig en toppenvecka!

   Radera
 2. På ditt förra inlägg skrev jag en kommentar om crypto-kort och sa att jag skulle återkomma om jag testade det. Beställde ett kort och har redan uppgraderat till nästa nivå. Måste säga att förutom vissa problem så funkar det väldigt smidigt. Detta är dock just nu ett debit-kort och inte kreditkort (men kreditbiten ska lanseras senare), så man måste fylla på det innan köp.
  Nackdelar:
  För mig tog det väldigt långtid att faktiskt få kortet (ca 1-2 månader) och det var väldigt störande, de har lite leveransproblem ”just nu” och dessa lär hålla i sig ett tag. Fördelen är nu när jag beställt nästa kort (mer om det nedan) är att jag iaf kan använda det gamla och får (nästan all) bonus som det nya ska ha redan nu.
  Då cashbacken är i crypto-valutan CRO så åker man på ”valuta”-risk. Som det flesta vet är krypto väldigt volatilt och därför kan cashbacken man fick för någon dag sedan vara värd 30% mer eller mindre än den var då. Dessutom åker man på skatt om man säljer krypto vilket ju drar ner cashbacken med 30% allt annat lika.
  Kravet för att skaffa kortet har ökat och lite oklart om den är värt det nu med det nya stake kraven på CRO (lite slarvigt kan man säga att korten kräver 2.5 gånger så mycket insats nu som innan november).
  CRO i sig har gått ner kraftigt i pris på senaste tiden och därför har det jag låst för att ha kortet minskat mer i värde än vad jag fått in i cashback (hittills). Vänder CRO får jag dock igen detta.
  Fördelar:
  På min nuvarande nivå får jag 3% cashback på mina köp (finns en del saker som är undantag för cashback men har hittills inte ”missat cashback på några av mina köp).
  Jag har 100% casbhack på spotify och netflix.
  Man får cashback direkt när betalningen går igenom och kan spendera sina CRO som man vill (tar ofta några sekunder efter köpet är genomfört).
  Angående kort beställning.
  Första tier:en jag tog så krävdes det att man låste 1000 cro (då låg cro på 1.4 sek ungefär) för att få kortet (här får man 100% spotify + 2% cashback). Det kostar vanligtvis 50 euro om man vill ha ett nytt kort. Men då CDC körde en drive att detta var gratis + att det snart skulle öka kraven på stake:ade cro så uppgraderade jag till nästa kort till tier 2. Detta ”kostade” då 10 000 CRO (när jag stake kostade cro ca 80 öre). På dessa 10 000 CRO får jag en ränta på 10 % (så 1000 cro året). Nu har det tyvärr höjt kraven till 2500 CRO (tier 1) samt 25 000 CRO för tier 2. Vilket gör att kortet är lite väl ”dyrt”. Jag räknar att ha gått +- noll på kortet inom 3 år allt annat lika bara på räntan + spotify + netfix. På detta tillkommer all chashback och eventuell prisförändring på CRO. Nu när samma kort ”kostar” 25 000 så blir detta mer skakigt och risk/reward på CRO priset blir betydligt högre.
  Summa summarum:
  Jag är nöjd hittills och tror verkligen att detta kommer bli en bra affär för mig, men är mindre benägen att rekommendera det än jag var innan höjningen på kortet. Det som tidigare var ett billig bet på krypto har blivit lite väl saftigt för de som hoppar på nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, tack för riktigt utförlig och bra recension av kortet. Det glädjer mig att du är nöjd med det och får så pass bra cashback på köpen. Jag känner mig fortfarande trygg i mitt val men uppskattar väldigt mycket att få klok input från läsare som dig.

   Tack ska du ha, trevlig kväll på dig!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...