– Hej! Stort tack. Vi har klarat oss relativt bra, men under våren när pandemins tredje våg kom, då speciellt i västra Götaland, var det tufft. Dessutom var det en kallare och snörikare vinter på västkusten än normalt, vilket förhindrade oss att utföra våra tjänster lika effektivt som tidigare. Därtill har priser på flera råvaror och material till vår produktion skjutit i höjden under våren och det tuggar naturligtvis på vår marginal på befintliga projekt med fastpris. Krisen är nog värre i Europa än här, vilket kan vara en anledning till att vi ser kraftigt ökade priser. Tyvärr tar det cirka ett till två kvartal innan vi i vår tur har möjlighet få ut det på våra kunder, men det har absolut varit en tuff utmaning för oss.
Jag förstår att det varit en tuff utmaning för alla i branschen. Men om vi går tillbaka till börsframgångarna, ni lyckades nyligen komma in i börsens finrum och lämna First North?
– Ja, precis innan sommaren blev vi noterade på Nasdaq Stockholms huvudlista inom segmentet Small Cap. Det är ett viktigt steg för oss för att skapa värde för alla våra aktieägare. På kort sikt har det naturligtvis medfört en hel del arbete och direkta kostnader – cirka 4–5 miljoner kronor under Q1-Q2. Men, samtidigt har det givit oss en kvalitetsstämpel att vara noterad på Stockholmbörsens huvudlista. För att noteras på huvudlistan genomförs en due diligence; legalt, skattemässigt och finansiellt, samt att vi påvisar att våra egna interna processer och kontroller fungerar, vilket kontrolleras av en börsrevisor. Du skall genomlysas och påvisa att du har koll på din business i alla led. IT-säkerhet, HR-frågor, hållbarhetsrapporter etcetera – allt måste fungera. Som sagt har det självklart kostat oss en hel del, men vi är övertygade om att detta är en väl investering för framtiden. I sann Infrea anda har vi dock lyckats hålla ner kostnader för noteringen på ett bra sätt jämfört med andra bolags noteringar via att göra mycket av jobbet själva och inte anlita så mycket konsulter.
Kortsiktigt låter det som en belastning både tids- och kostnadsmässigt för bolaget, men det måste medföra en hel del fördelar?
– Anledningen till att komma in på Small Cap är att vi tror att aktien kan bli mer attraktiv för nyainvesterare, institutionella såsom privat sparare. Vi hoppas också på att det kommer att ge ökad handel i med aktien och att det är en kvalitetsstämpel för oss som bolag. Att få in bra stabila och långsiktiga ägare har varit ett mål historiskt, vi ser det som en positiv aspekt som kan göra att fler känner sig trygga att investera i Infrea. Vi hoppas dessutom att vi får mer uppmärksamhet och bred kännedom utifrån till skillnad från när vi befann oss på First North.
Gällande er profilering externt, ni har valt att presentera er som en industrigrupp istället för ett investmentbolag. Vad är grunden till det?
– Vi är en industrigrupp och vi är mer ”operationellt aktiva” tillsammans med våra dotterbolag än ett investmentbolag. Vi investerar för att förvalta och vidareutveckla, inte för att sälja. Investmentbolag sätter ofta en ordförande i styrelsen, medan vi är mer som en aktiv coach. Infreas grej är att vi aldrig kommer att bli störst, men vi kommer alltid att utmana. Och det gäller både oss själva, den lokala marknaden och våra kunder. Vår position är att vara utmanaren i branschen. Vi har fokus på entreprenören och på att göra rätt saker och ting.
Vad är då multipelarbitrage och varför är det viktigt?
– Multipelarbitrage handlar i grund och botten om att du köper något som är värderat till lägre värde än till vad ditt eget bolag, eller företagsgrupp, är värderat till. Så fort det köpta bolaget kommer in i din familj, får bolaget samma värde som gruppen per automatik, det blir som en ”hävstång”. Det värderas helt enkelt till en högre multipel efter du har förvärvat bolaget – vilket gynnar dig som ägare av det köpande bolaget.
Ett exempel från bilindustrin är när BMW köpte Mini Cooper. Plötsligt kände alla konsumenter att Mini Cooper hade en kvalitetsstämpel de inte hade innan. Istället för att de är stand-alone, värderades de högre eftersom de hamnade under BMW:s paraply. Men värde är subjektivt, det ligger i betraktarens ögon. Det är uppenbart att det finns människor som är villiga att betala för det. Sedan finns det även logik i att värderingen ökar eftersom risken de facto blir mindre i ett större sammanhang än när den enskilde aktören är stand-alone. Du kan uttrycka det som att det finns ett försäkringsvärde i större företagsgrupper som det är rimligt att betala en premie för.
Men i grund och botten kommer värde från aktiemarknadens framtida förväntningar på företagets, alternativt bolagsgruppens, tillväxt, lönsamhet samt kassaflöde. Vi i Infrea bygger värde genom att våra bolag exempelvis kan gå till kund med ett gemensamt större erbjudande, vi förvärvar fler bolag till gruppen, gemensamt sänker vi kostnaderna genom bättre inköp för att tjäna mer pengar och tillser att vi har effektiva processer. Vi har alla samma bank och genom kontroll på våra kostnader optimerar vi vårt kassaflöde. Vi skapar värde varje dag.
Med detta tackar vi Tony för den första delen i den här intervjun. I nästa artikel går vi igenom årets alla förvärv, vilka nya marknader som Infrea aktivt tittar på och vad Tony är mest hoppfull för kring Infreas framtid. Det blir en artikel ni inte vill missa.
Alltid lärorika artiklar i din blogg och med mycket entusiasm, tack för det!
SvaraRaderaHaha, vad kul att höra. Får väldigt fin kontakt med Tony upplever jag dock, så det kanske flyter lite extra i just våra artiklar.
RaderaOavsett, tack för kommentaren och de vänliga orden!
Intressant resonemang kring industrigrupp vs investmentbolag! Grattis till finrummet!
SvaraRaderaMm, jag tycker också det var en intressant distinktion. Särskilt när investmentbolagen nu fått så enormt mycket fokus bland oss småsparare.
RaderaJa, vi grattar Infrea till sin entrébiljett till finrummet så klart.
Trevlig kväll på dig!