söndag 24 mars 2019

Belåna aktier: Min strategi!

I november förra året skrev jag ett omdiskuterat inlägg som hette "Belåning av aktier". I inlägget skrev jag bland annat "Här kommer en redogörelse för något, som jag förvisso inte hymlat med, men ändå skäms något för." Nu tänker jag att det är dags att ta ett nytt grepp på den här frågan om belåning av aktier eftersom det fortfarande är en stor del av min strategi för att accelerera portföljutveckling under mina första, stora uppbyggnadsår som investerare.

Jag har alltså sedan drygt ett år nyttjat belåning av min aktieportfölj för att boosta mina investeringar och aktieutdelningar. Anledningen till att jag gör det är för att jag, till de förmånliga räntorna som Avanza och Nordnet erbjuder, kan nyttja ett arbitrage här som gör att det lönar sig för mig att belåna min aktier.

Exempelvis så lönar det sig så klart att låna pengar till 2,46 % ränta (ovanpå 0,45 % skatt för ISK 2018) så länge jag investerar i utdelningsaktier med direktavkastning >3 %. Och som ni kan se i Min Portfölj så är det dessutom över 4% i direktavkastning som gäller för de flesta av mina innehav, vilket innebär att jag gör en vinst direkt på 1 % för varje investerad krona i form av den utdelning som dimper in på kontot. Det här är mitt huvudargument för att man ska nyttja belåning av aktier, och sätta igång ränta-på-ränta-effekten, trots att man löper risken att sugas med i lånehajarnas retorik om enkla vinster och då överbelåna sig på kuppen.




Något man måste ha i åtanke vid belåning av aktier är vad som händer vid en potentiell nedgång

Minskar aktierna i värde så minskar också ditt belåningsutrymme, vilket betyder att om du lånat nära en av brytningsgränserna för ökad ränta så kan det innebära att det plötsligt blir väldigt ofördelaktigt för dig att belåna dina aktier. Dessutom utlöses även en hävstångseffekt som gör att du förlorar mer pengar i nedgång än du hade gjort om du skippat att belåna din portfölj (samma sak gäller ju uppgång så klart). Ett exempel på hävstångseffekten vid belåning av aktier är att om du har 100 kr i din aktieportfölj, och väljer att belåna portföljen till 10%, så har du nu en portfölj värd 110 kr. Vid en 10%-ig nedgång på börsen sjunker din portfölj med 11 kr, istället för 10 kr som hade varit fallet om du inte hade valt att belåna den. Eftersom det är en lånad krona som du förlorar så ökar din belåningsgrad och om du inte får återhämtning på börsen eller kan stoppa in mer pengar på din depå för att gottgöra förlusten, så kan det bli ett problem.


Ok, jag förstår. Men hur ser då de två stora långivarnas villkor för belåning ut?


Avanzas superlån ger dig följande räntor, baserat på din förmånsnivå hos dem


Nordnets "knockoutlån" ger dig i dagsläget följande nivåer:
- 1,19 % ränta upp till 40 % utnyttjande av din portföljs belåningsvärde
- 2,69 % ränta upp till 60 % utnyttjande av din portföljs belåningsvärde
- 5,70 % ränta om du överstiger 60 % utnyttjade av din portföljs belåningsvärde

Glöm inte att ditt belåningsvärde inte är detsamma som din portföljs värde. I regel ligger belåningsvärdet på en aktie mellan 40-80% av dess marknadsvärde. Så om du har en aktie värde 100 000 kr, så är det maximalt bara 80 000 kr av dessa som du kan låna pengar för. Det är bra att ha det i åtanke innan man galopperar iväg på en låneräd utan dess like.

Värt att nämna är att Avanza under andra halvan ändrade sitt avtal och införde lägre räntenivåer, där de också blev först med att ge 0% ränta upp till 10% belåning. Nordnets lån var länge bättre men eftersom Avanza nu tog upp kampen så kanske Nordnet ruvar på nya förbättringar för att befästa sin dominans än en gång? Det är alltså fortfarande ett öppet landskap där de gärna får konkurrensutsätta varandra så mycket de vill, det blir vi konsumenter bara glada för.

Sedan vill jag också nämna att Nordnets villkor tillåter dig att belåna väldigt många fler värdepapper än Avanza, så jag har funnit att det är en mycket enklare process att belåna min portfölj via Nordnet hittills. Dessutom så har Avanza tyvärr bränt lite förtroende genom att med kort notis addera eller ta bort aktier från sin lista på värdepapper som man kan belåna. Detta gör att man eventuellt tvingats till panikaffärer man inte hade tänkt sig på förhand om man ligger nära olika brytnivåer, vilket jag gjort nu inledningsvis. Förhoppningsvis förbättrar de detta framöver men man ska absolut döma dem efter sin historik på det här området.



Alright, jag är med. Hur ser din strategi för belåning av aktier ut nu då?

Vi kör öppna kort här. I dagsläget har jag tre olika portföljer, en Kapitalförsäkring på Nordnet, ett ISK på Nordnet och ytterligare en Kapitalförsäkring på Avanza. I dagsläget maxar jag belåning på samtliga upp till den nästa högsta gränsen i tid till utdelningssäsongen för att maxa årets utdelning. Tanken är att jag sedan kommer beta av belåningen bit för bit. Just nu har jag en belåning som gör att jag har följande räntenivåer:

  • Kapitalförsäkring på Nordnet: 2,69%
  • Investeringssparkonto på Nordnet: 2,69%
  • Kapitalförsäkring på Avanza: 2,16%


Jag kommer få störst utväxling för varje avbetalning på lånet om jag lägger det på Nordnet. Där kommer jag, på bara några månader, kunna gå ifrån 2,69% i ränta till 1,19%. Speciellt på min Kapitalförsäkring krävs det bara ytterligare 10 000 kr i insatt kapital för att göra den här justeringen. Så steg för steg, genom att endast handla för utdelningarna som kommer in under våren och mina månatliga insättningar från lön, kommer jag satsa hårt på att nå 1,19% i ränta på mina båda portföljer hos Nordnet. När jag väl nått den nivån så kommer jag börja beta av lånet på Avanza med samma tänk och där lägga mig på 1,44% ränta. Att få ned belåningen till 0% kommer inte vara prioritet på ett tag. Alltså, kommer belåningen på sikt se ut enligt följande:

  • Kapitalförsäkring på Nordnet: 1,19%
  • Investeringssparkonto på Nordnet: 1,19%
  • Kapitalförsäkring på Avanza: 1,44%

Anledningen att jag ändå tillåter mig själv att bibehålla belåningen av portföljen är att jag känner mig trygg i att jag kan täcka upp eventuella börsfall nu under ett tag framöver. Inkomsterna ser superfina ut (kommer få ut 40' efter skatt varje månad om jag inte har några sjukdagar) samt att jag nu ser till att ha en lagom buffert som ger mig snabba pengar utifall någonting sker på börsen. Jag är dock väldigt medveten om att det kan vara värt att revidera den här strategin om ett par år när jobblust och hälsa kanske inte ligger på samma nivå. Just nu är jag i en stark intjäningsfas i livet och kan därför unna mig att ge portföljen lite extra bränsle.

Två enkla riktlinjer för mig själv så att jag kan uppfylla min strategi

  1. Bibehåll buffertkontot på minst 10 000 kr för att kunna täcka upp för eventuella marknadsfluktuationer
  2. Köp endast för utdelningar eller insatt kapital fram till att belåningen ligger på den specificerade nivån som jag satt i min strategi

Hur ser ni på er portföljs belåning? Ser fram emot lite tankar här, eftersom jag vet att det finns många olika synpunkter på detta. "Den som är satt i skuld är inte fri" är exempelvis en återkommande tanke man får höra på ämnet.

10 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har belönat portföljen tidigare men gör det inte idag.
    Kommer dock använda mig av Avanzas "gratis"lån när jag känner att bra tillfälle ges.

    Att belåna upp till 10% är jag väldigt bekväm med.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB! Personbästa, Pappa Betalar? Hmm.

      Jag hade också känt mig väldigt bekväm med gratis belåning upp till 10% men vi kanske är i olika fas just nu kring investerandet. Hur har dina tankar gått från att du tidigare nyttjade mer belåning till hur du resonerar idag?

      Radera
    2. Personbästa varje dag 😃

      Egentligen har nog inte så mycket förändrats. Jag satte som vana att min insättningar alltid går till avbetalning på lånet. Vill jag köpa aktier så "lånar" jag upp igen. Har inte haft ett så stort köpsug så därför har lånet betats av.

      Radera
    3. Snyggt där!

      Oj, dagen mitt köpbegär efter nya aktier stillas då vet jag inte riktigt vem jag är längre :). Kommer kräva en mängd disciplin för mig att inte köpa mer och utöka låneutrymmet. Älskar att se utdelningarna växa, göra nya prognoser, drömma mig framåt.

      Kanske gör jag PB på mig själv där en dag. Den som lever får se :)

      Radera
  2. Tack för att du delar med dig och informerar! Det låter som att du har tänkt igenom din strategi. Personligen tycker jag att belåning är ett mycket användbart verktyg, det gäller dock att vara medveten om riskerna. Jag har som mål att hela tiden ha ca 15% belåning, det gör att jag ökar belåning i uppgång och betalar av i nedgång. Bloggaren Stefan Thelenius på z2036 har skrivit flera intressanta poster just på detta tema som jag varmt kan rekommendera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart, jag har dock fått mig en törn här och där för att bottna i en strategi. Det tänker jag alltid instinktivt att någon annan kan få lära sig av för att slippa göra samma misstag :).

      Tack för tipset, vill du länka någon specifik artikel kanske? Isf, kan jag säkert lägga till dessa i artikeln.

      Radera
  3. Hej!

    Det är ju ingen hemlighet att jag också kör på belåning. Tänker och resonerar precis som dig. Om du lånar billigare än din avkastning är det en vinst hur man än vänder och vrider på det.

    Jag föredrar dock 1,19% räntan framvör 2% räntan så jag håller mig under det beloppet. Men jag håller mig i skrivande stund runt ca 40% av taket för lägsta räntan och drygt 15% i totalbelåning som någon ovanstående.

    Visst stiger räntan sakta men säkert får man väl fundera över hur man skall göra men ärligt talat så är det "gratis" pengar så länge man vet vad man ger sig in på.

    Jag hade ju knappast lånat 2,000,000 och satsat dem på börsen och hoppas på avkastning. Men när portföljen växer så kommer belåningen att följa med.

    Skulle dem förändra villkoren så att det inte blir lönsamt för mig längre ja då får man bita i det sura äpplet och sälja av lite och lösa lånet....svårare än så är det ju inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, vi verkar ha beröringspunkter på många områden nu :).

      Så länge man har balans i övrigt och möjlighet att justera för kortsiktiga börsprisfall så är det en rationell investeringsstrategi, det är min bestämda åsikt.

      Och ja, ingen alltför stor personlig prestige om de skulle justera räntenivåerna över en natt. Men det håller jag som ganska osannolikt måste jag säga. I vart fall på ett så dramatiskt sätt att jag hade varit "tvungen" att sälja av direkt efter nyheten briserade.

      Radera
  4. Värt att tänka på är att om du är en portfölj på 100kr, och sedan köper aktier för 10kr på lån på samma konto, då är belåningen 10/110=9.1%

    Sen en heads-up, Avanza räknar fel när de visar din belåningsgrad, de visar en lägre nivå än vad du har egentligen. Jag har mailat dom och de vet om felet, men har inte fixat det än (många månader nu sedan jag mailade).

    De räknar lån/(totalavärdet+lån), men problemet är att lånet redan ingår i totala värdet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande klokskap, särskilt kring Avanza. Tack ska du ha för det!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...