Det här inlägget är en tydlig guide för hur man investerar i Bitcoin och dessutom får 6% i årlig ränta på sitt innehav. En ränta som betalas ut till dig månadsvis. Jag använder mig av det här upplägget själv men du kan också välja att investera i värdepapper hos
Avanza som följer bitcoin-priset. Men jag vill äga Bitcoin själv och inte bara spekulera i priset, så jag har valt den här vägen istället. Att investera i kryptovalutor är förknippat med risk och guiden nedan ska inte ses som köprekommendation, det är bara mitt sätt att göra det på.
Innan jag hittade upplägget, så kände jag mig väldigt osäker inför hur man praktiskt skulle göra när man investerar i kryptovalutor. Jag gick på lite tidiga fällor och ser därför att jag kunde bidra med lite värde för att andra ska undvika att göra samma misstag via en guide som denna. Guiden kommer att innehålla flera skärmdumpar på stegen man ska ta, så att det ska bli extra tydligt hur man utför varje steg på ett säkert sätt. Du hittar de fem stegen längre ned i artikeln. Lycka till!
Varför jag investerar i Bitcoin och andra kryptovalutor
Fenomenet "Bitcoin" kan vid det här laget inte ha gått någon ekonomiintresserad person förbi. När till och med Dagens Nyheter skriver om Bitcoin med prisprognoser på 250 000 dollar redan i år, så väcker det både ett medvetande och en stor portion FOMO (Fear of Missing Out) hos var och varannan svensk gissar jag. När man dessutom kollar tillbaka och ser att Bitcoin faktiskt har rört sig från 8 711 USD -> 37 734 USD bara under det senaste året, så inser man avundsjukt att den som varit med på resan har gjort 4,3 gånger pengarna på bara ett år. Tyvärr var inte jag en av dem.
Jag har alltid sett aktier (som ger utdelning) som min stora väg till ekonomisk frihet. Det är en upptrampad stig som jag bekvämt vandrat under en längre tid. Jag har tålamod och jag älskar resan som är 10årsplanen.
Bitcoin har jag bemött med skepsis och sett som något som är förknippat med en enorm portion risk och att jag aldrig riktigt trott på att det ska användas i samhället på bred front. Men jag har läst på om Bitcoin ganska intensivt den senaste månaden och jag ser indikationer på att det finns en tydlig uppsida och så gillar jag verkligen den bakomliggande tekniken. Dessutom ser jag att "smarta pengar" ställer sig bakom Bitcoin i större grad och att nyttjandet av Bitcoin har stor chans att öka i och med att aktörer som PayPal nu tillåter transaktioner med Bitcoin.
Jag tror dessutom att vi fortfarande är tidigt på resan i och med att det endast har skapats 64 miljoner Bitcoin wallets (detta motsvarar 0,84% av världens befolkning). Med andra ord, så räds jag inte den enorma prisutvecklingen som varit på sistone eftersom jag själv kommer köpa och hålla mina Bitcoins för lång tid framöver. Jag tror på det long term helt enkelt och ämnar att ha en exponering på upp till 5% av mina totala investeringar mot kryptovalutor. Ta inte detta som finansiell rådgivning dock och investera aldrig pengar du inte har råd att förlora! Så här ser mitt innehav i kryptovalutor ut just nu:
Nog om min egen rational för att investera i Bitcoin. Det här inlägget handlar inte om att sälja er på fenomenet Bitcoin. Min ambition är att ge mina läsare, om ni är intresserade av att investera, en guide á la "How to buy Bitcoins - for Dummies". Detta så att ni kan känna er trygga att investera i det helt enkelt. Jag har gjort min research för att ta fram ett upplägg som minimerar avgifterna. Det ger även er läsare sign up-bonusar och ränta på ert innehav, så att nyttan för er ska maxas.
En liten friskrivning. Det är lätt att bli vansinnig på alla värvningslänkar man matas med och börja misstro författare av inlägg som använder sig av dessa. I det här fallet, så är det dock länkar som verkligen nyttjar er som läsare att använda er av (jag tror inte ni får bonusarna utan att använda länkarna nämligen). I utbyte, så får jag en mindre ersättning i form av Bitcoins från Coinbase respektive BlockFi om ni använder länkarna. Ersättningen kommer dock vara klen för all tid som lagts ned på den här guiden, så det är verkligen inte det som var min motivation till att skriva guiden.
Sedan så vill jag verkligen vara tydlig med att jag själv använder exakt samma upplägg som jag kommer redogöra för och att det är samma upplägg som jag hade presenterat även utan värvningslänkar. Internet är fullt av folk som vill tjäna en hacka på bekostnad av andra, jag vill inte vara en av dem. Så. Nu kör vi!
Hur man investerar smart i kryptovalutor - fem enkla steg
- Skapa ett konto på Coinbase (du får 10 dollar i bonus vid ditt första köp på minst 100 dollar om du använder min värvningslänk).
- Koppla ditt svenska bankkonto till Coinbase och gör en SEPA-betalning i Euro för att undvika avgifter.
- Köp Bitcoins och/eller Ethereum
- Skapa ett konto på BlockFi.
- För över dina Bitcoins/Ethereum till BlockFi och få 6%/5,25% i årlig ränta som betalas ut månadsvis. För du över minst 25 dollar den första gången, så får du 15 dollar i bonus om du använde min värvningslänk när du skapade kontot. Bonusen ökar gradvis till maximalt 250 dollar baserat på hur mycket man för över. OBS: Bonusen gäller endast vid första överföringen.
I den här guiden kommer jag i slutet även att inkludera fyra extra lärdomar som kan vara bra att känna till när man redan kommit igång med kryptovalutor. En liten bonussektion helt enkelt med vettig input som bl.a. redogör för hur man faktiskt säljer av sina Bitcoins och för över vinsterna till sitt bankkonto. Men det kommer i slutet, nu sätter vi igång med de 5 stegen för smart investering i kryptovalutor!
1. Skapa ett konto på Coinbase
Coinbase har sin bas i San Francisco och har funnits sedan 2012. Coinbase är allmänt betraktade som en av de allra säkraste plattformarna att handla Bitcoins på och har aldrig blivit hackade. Om du inte vill använda Coinbase, finns det flera andra aktörer såsom
Binance,
Gemini,
Cash App och
Bisq.
För att skapa ett konto hos Coinbase, så trycker du på
den här länken och anger dina kontaktuppgifter för att starta registreringen. Registreringen är kostnadsfri. Som med all annan finansiell handel så har Coinbase krav på sig om kundkännedom och att veta varifrån kundernas pengar kommer. Du kommer därför att behöva svara på ett par frågor av den här arten nedan. Detta är inget att oroa sig för, Avanza och Nordnet lyder under samma krav.
Därefter ombeds du att sätta upp en tvåfaktorsautentisering. Antingen gör du detta via en kodgenerator eller via att du anger ditt telefonnummer och får ett SMS. Du kommer använda dig av den här autentiseringen i samband med att göra insättningar och köp på plattformen senare, så det behövs göras.
Efter du valt tvåfaktorsautentisiering kommer du att verifiera din identitet via pass eller körkort. Processen är mycket smidig och du blir godkänd inom fem minuter. Jag valde att göra det på mobilen med körkort. Du får ett sms till ditt angivna telefonnummer och därefter fotar du först framsidan av ditt körkort och sedan baksidan. Se till få fokus på bilden bara så att alla detaljer syns på ditt pass eller körkort.
Efter du verifierat din identitet, så får du möjligheten att koppla ditt bankkonto direkt eller vid ett senare tillfälle. Gör gärna det direkt då det tar lite tid innan kopplingen till ditt bankkonto kan verifieras, 1-2 bankdagar för att vara exakt. När ditt bankkonto väl är verifierat så är du good to go med ditt konto.
2. Gör en SEPA-betalning för att undvika avgifter
Här kommer en av de viktigaste detaljerna enligt mig när det kommer till att handla kryptovalutor på Coinbase - att undvika insättningar via kort. Du vill undvika att betala med kort då detta medför en avgift på 4%. Istället ska man göra en s.k. SEPA-betalning via sin bank in till Coinbase. SEPA står för Single Euro Payments Area och är en standardiserad form av utlandsbetalningar för alla länder inom EU. Jag själv hade aldrig gjort en sådan innan, så jag tyckte det var lite kul att lära sig detta.
Först går du till Coinbase och trycker på menyalternativet "Portfolio".
Därefter trycker du på Euro under "Your assets". Detta leder dig till nedan vy, där du ska trycka på "Deposit" näst längst till höger.
Efter att du tryckt på "Deposit", så kommer du att presenteras med en referenskod. Kopiera denna genom att trycka på ikonen markerad i den gröna cirkeln nedan. Av anonymitetsskäl, så har jag kladdat över min egen referenskod lite gulligt.
Har du kopierat koden? Bra. När du trycker på "Continue", så kommer du mötas av följande vy där du får alla uppgifter du behöver för att sedan gå till din bank och göra SEPA-betalningen.
"Euuuuff!" tänkte jag när jag såg mängden uppgifter jag skulle fylla i. Men räds icke! I skärmdumpen nedan, så ser du exakt hur jag själv fyllde i alla uppgifter på Handelsbanken för att lyckas. Det enda undantaget är där jag skrivit "kod som coinbase ger dig - VIKTIGT!". Här ska du fylla i referensnumret som du kopierade ifrån Coinbase när du tryckte på ikonen i den gröna cirkeln två skärmdumpar upp.
Nu gissar jag att alla banker har olika steg för att komma till området för utlandsbetalning, men på Handelsbanken trycker man på "Betala och överföra" -> "Betala" -> "Utlandsbetalning" och så kan man välja EU-betalning/SEPA som ett av alternativen där i en rullgardinsmeny. Var noga med att skicka din betalning i Euro också. Efter att jag genomförde betalningen, tog det en bankdag för mina pengar att ligga inne på Coinbase.
Sammanfattningsvis: Det är lite möda att göra den här SEPA-betalningen, men du sparar mycket pengar på att göra det. Alternativet är att betala 4% på varje transaktion när du sätter in pengar via ett kort. Och det är inte en OK summa att betala enligt mig, man vill ha % på sin sida och inte tvärtom.
3. Köp Bitcoins och/eller Ethereum
Alright, efter en-två bankdagar så ska pengarna vara inne på kontot och synas under "Euro" i "Portfolio". För att köpa Bitcoins eller
Ethereum trycker du nu helt enkelt på knappen "Buy/Sell" bland menyalternativen.
Sedan så väljer du helt sonika vilken kryptovaluta du vill köpa till höger om "Buy" (Bitcoin eller Ethereum är mitt förslag). Och till höger om "Pay with" ska det stå Euro (istället för Komplett Bank Asa som det står i skärmdumpen nedan). Här kan du också välja att göra återkommande köp eller bara ett engångsköp, jag föreslår att du väljer engångsköp här "One time purchase".
Coinbase tar ingen avgift när du köper kryptovaluta hos dem men det tillkommer en s.k. "network fee" på varje köp som görs. Denna network fee betalas ut till blockkedjan för att sköta hela transaktionen säkert åt dig och är inte en avgift som kommer Coinbase tillgodo. Avgiften ligger på 1,49% (se sista skärmdumpen under punkt 2 för att se samtliga avgifter).
4. Skapa ett konto på BlockFi
Efter att du köpt dina bitcoins på Coinbase i steg 3, så är det dags att skapa ett konto på BlockFi. Varför? Jo, för att du ska få ränta på din investering och inte bara njuta av värdeökningen. Just nu så får man 6% ränta på Bitcoins och 5,25% ränta på Ethereum. Räntan betalas ut i form av fler Bitcoins eller Ethereum direkt till din depå på Blockfi. Det är alltså inte en monetär utbetalning som sker varje månad, utan räntan kommer i form av mer kryptovaluta.
BlockFi är en aktör i Bitcoin-världen som satsat hårt på sin säkerhet och som backas av flera välrenommerade VC-fonder (bl.a. Morgan Creek och Winklevoss Capital). Du öppnar ett konto hos BlockFi via
den här länken. Registreringen är kostnadsfri.
Om du ser till att använda värvningslänken, så kommer du att få en sign on-bonus på mellan 15-250 dollar. Storleken på bonusen baseras på hur mycket du sätter över till ditt BlockFi-konto från Coinbase vid första tillfället, men du måste sätta in minst 25 dollar för att kunna ta del av den minsta nivån. Det är alltså bara den första insättningen som är bonusgrundande och bonusen kommer betalas ut först tre månader efter den första insättningen görs. Kravet för att bonusen ska betalas ut är att du låter pengarna från din första insättning ligga kvar under hela den bonusgrundande perioden (alltså 3 månader). Se nedan bild för att se insättningskraven för de olika bonusnivåerna:
Under registreringen på BlockFi måste du också besvara ett gäng frågor relaterade till kundkännedom och verifiera din identitet med pass eller körkort. Detta tar två-tre minuter och är standard för alla finansiella tjänster, så det är inget att oroa sig för.
5. För över dina Bitcoins/Ethereum till BlockFi
Dags för det sista steget på din smarta resa till kryptovalutornas förlovade land. Almost there!
Inne i BlockFi, så ska du nu trycka på "Deposit" i den översta menyn. Efter du tryckt på Deposit, så får du välja vilken form av kryptovaluta som du vill sätta in på kontot.
Jag valde Bitcoin för att illustrera processen som du antagligen kommer göra. Som du ser nedan, så möts vi av en QR-kod (som jag blurrat ut), en "Wallet Address" (adressen till vår digitala plånbok) och en möjlighet att kopiera adressen till vår digitala plånbok (inringat i grönt). Tryck på ikonen i den gröna ringen så har vi kopierat adressen korrekt.
När vi kopierat vår digitala plånboksadress på BlockFi, så ska vi gå tillbaka till Coinbase för att faktiskt föra över Bitcoins till BlockFi.
Vi loggar in på Coinbase igen och trycker på menyalternative "Send/Receive" näst längst upp till höger. Därefter kommer rutan i skärmdumpen ovan upp. Här kan du välja "Send all" för att skicka samtliga Bitcoins, eller manuellt skriva in den summa du önskar skicka. Till höger om "To" så ska vi kopiera in den digitala plånboksadress som vi kopierade hos BlockFi. Detta gör vi för att alltså skicka över Bitcoins från Coinbase till BlockFi. Efter att vi gjort detta och tryckt på Continue kommer steget nedan.
Här ovan får du en bekräftelse på summan som snart ska skickas över och vilken avgift som ska betalas till blockkedjan. Tryck på "Send now".
Tryck på "Send now" ännu en gång i ovan skärmdump.
Och till sist så ombeds du att verifiera din överföring genom att fylla i den kod som du får via sms:et till din telefon. Efter detta är du klar, snyggt jobbat! Det tar ungefär 30 minuter innan dina Bitcoins ligger inne på BlockFi och du börjar tjäna ränta från dag 1.
Mer än så här behöver du inte veta för att komma igång och vara en del av den här rörelsen på riktigt. Du köper inte bara en tracker på Avanza som följer Bitcoinpriset, utan du är nu en stolt ägare av kryptovalutor själv. Det ligger något stort och fint i det tycker jag.
Bonussektion - fyra bra och praktiska tips för när du redan kommit igång med kryptovalutor
Den här sektionen är till för att komplettera 5-stegsguiden och besvara de vanligaste frågorna som jag själv hade på förhand innan jag blev bekant med den här världen: "Vad kostar det?", "Hur gör jag för att sälja av mitt innehav?", "Kan jag få ut pengarna enkelt om jag vill?", "Hur snabbt kan jag få pengarna om jag hamnar i en knipa?" och "Hur kan jag spara ned mina Bitcoins säkert?".
1. (Om/när du vill sälja av ditt innehav) För över dina Bitcoins/Ethereum från BlockFi till Coinbase
Inne på BlockFi så går du till menyalternativet "Withdraw". Här kommer du att mötas av nedan vy:
Det enda du behöver göra här är att fylla i plånboksadressen till din plånbok hos Coinbase i rutan där jag mycket pedagogiskt skrivit in "PLÅNBOKSADRESSEN TILL COINBASE".
Var hittar du då din plånboksadress hos Coinbase? Jo, du loggar in på Coinbase och trycker på menyalternativet "Send/receive" näst längst till höger bland menyalternativen. Sedan trycker du på "Receive" och väljer Bitcoin till höger om "Currency". Kopiera plånboksadressen genom att klicka på ikonen som jag ringat in i grönt.
Gällande avgifter för att ta ut sina pengar från BlockFi, så har du ett gratis uttag per kalendermånad från plattformen. Skulle du vilja göra mer än ett uttag under samma månad så får du betala ganska mycket pengar för varje nytt uttag (0,0025 Bitcoins / 0,0015 Ethereum). Så mitt starka råd är att verkligen undvika att göra mer än ett uttag/månad via BlockFi. Deras uttagsavgifter kan du se här nedan:
2. (Om/när du vill sälja av ditt innehav) Sälj dina Bitcoins/Ethereum till Euro på Coinbase och ta ut pengarna till ditt bankkonto
Inne på Coinbase, tryck på "Buy/Sell" bland menyalternativen.
Därefter väljer du "Sell" och väljer vilken kryptovaluta du vill sälja till Euro. I ovan exempel valde jag Bitcoin.
När dina Bitcoins är sålda, så trycker du på "Portfolio" och sedan på "Euro" under "Your assets". Här kommer alla dina tillgängliga Euros synas och du kan nu trycka på "Withdraw" längst till höger.
Här väljer du summan du vill ta ut från ditt konto och skicka till ditt svenska bankkonto. Summan du betalar för uttag är 1,49% av hela transaktionen, men minst 0,99 EUR. Jag har gjort ett uttag hittills och det tog bara en bankdag innan pengarna fanns inne på kontot, så det funkar definitivt att få ut sina pengar!
3. Extra bonus. Tjäna kryptovalutor kostnadsfritt på Coinbase genom "Coinbase Earn"
Något som jag älskar med Coinbase är att de skapat en sektion där man som användare får gratis kryptovalutor i utbyte mot att man ser ett par videos om hur specifika kryptovalutor funkar. Efter att man sett videon får man besvara ett par enkla frågor om just den kryptovalutan och svarar du rätt så får du en belöning i form av ett par enheter från just den valutan.
Du trycker helt enkelt på
Coinbase Earn och går igenom alla läxor. Coinbase Earn aktiveras först efter att du gjort dina första köp av kryptovalutor, så det kan ta någon dag eller två innan den här sektionen är tillgänglig för dig. För mig tog det bara 24h innan jag kunde tjäna in lite extra valutor.
Hittills har jag tjänat in ett gäng "Stellar Lumens", "Compound" och lite andra sköna kryptovalutor helt kostnadsfritt. Det totala värdet är bara 300 kr vid dagens värde, men man vet aldrig hur de här valutorna utvecklar sig över tid. Jag kommer helt enkelt låta dem ligga och se om de inte kan utveckla sig positivt på några års sikt. Gratis pengar är alltid fint.
4. Extra säkerhet. Skippa Coinbase/BlockFi och spara ned dina Bitcoins offline, i s.k. "Cold storage".
Att ha sin krypto på Coinbase eller BlockFi medför en risk. Plattformarna kan bli hackade och du kan bli av med alla dina Bitcoins, vilket är något som ett antal plattformar har drabbats av historiskt. Det BlockFi dock gör är att de har merparten av sina kryptovalutor skyddade i Cold Storage (som jag kommer gå igenom snart) via Gemini. Detta ökar ändå tryggheten för dig som investerare.
Men vill du känna dig 100% trygg med att inte bli av med dina kryptovalutor så kan du skydda dig själv genom att spara ned sina Bitcoins på en extra säker USB-sticka, en s.k. "Ledger". Du sparar då ned dina Bitcoins offline i en hårdvaruplånbok och lägger dem i cold storage, istället för en mjukvaruplånbok online i s.k. hot storage. Det finns flera aktörer och produkter inom det här fältet, men
Ledger Nano X är något som jag sett rekommenderas på flera ställen.
Jag själv känner att det är värt risken att lägga mina Bitcoins på BlockFi i utbyte mot ränta. Men för den försiktige är det väl värt att investera lite tid i att kolla upp cold storage av sin krypto så att man kan sova tryggt om natten.
Sammanfattning
Om du hängt med hela vägen och faktiskt följt den här guiden - wow, vilken kämpe du är! Det har varit ett par slitsamma timmar att ta fram den här guiden, men om bara en person följer den så var det värt mödan.
Utan att göra några tokiga prisestimat i stil med att Bitcoin kommer stå i 100 000 dollar innan årets slut, så tror jag definitivt att det finns en stor möjlig uppsida med både Bitcoin och Ethereum. Den underliggande tekniken är ruggigt spännande. Men kurserna är extremt volatila och priserna rör sig dygnet runt, så man bör inte investera i kryptovalutor om man är oroligt lagd som person och om pengarna man investerar inte är pengar man har råd att förlora.
Men hittills har jag väl haft 25-30% avkastning på den korta lilla tid som jag varit med på resan och det ger motivation till att fortsätta läsa på och till att fortsätta äga kryptovalutor. Jag ämnar att ha en exponering på upp till 5% av mitt investerade kapital mot krypto med en 70/30-split på Bitcoin/Ethereum. Det kommer bli ett trevligt komplement till fastigheter och börsen. Jag tackar för uppmärksamheten och upprepar de 5 steg som den här guiden redogör för:
- Skapa ett konto på Coinbase (du får 10 dollar i bonus vid ditt första köp på minst 100 dollar om du använder min värvningslänk).
- Koppla ditt svenska bankkonto till Coinbase och gör en SEPA-betalning i Euro för att undvika avgifter.
- Köp Bitcoins och/eller Ethereum
- Skapa ett konto på BlockFi.
- För över dina Bitcoins/Ethereum till BlockFi och få 6%/5,25% i årlig ränta som betalas ut månadsvis. För du över minst 25 dollar den första gången, så får du 15 dollar i bonus om du använde min värvningslänk när du skapade kontot. Bonusen ökar gradvis till maximalt 250 dollar baserat på hur mycket man för över. OBS: Bonusen gäller endast vid första överföringen.
Vill ni har mer matnyttig information om vad som händer i Bitcoin-världen så kan jag varmt rekommendera Anthony Pomplianos nyhetsbrev. Jag har själv varit en prenumerant där ett tag nu och fått mycket bra information den vägen, länk till det hittar ni
här.
Gillade ni guiden? Då får ni gärna dela det här inlägget och ge en kommentar i kommentarsfältet nedan. Om ni har några frågor eller saknar något i guiden, så låt mig veta i kommentarsfältet. Jag kommer svara på alla funderingar efter bästa förmåga så fort jag kan. Tack för visad uppmärksamhet!
Tack för en gedigen guide. Jag hinner inte läsa igenom allt nu men ska sätta mig ikväll och se om jag inte kör på det här upplägget. Känner mig rejält träffad av FOMO, så väldigt skönt att du tog dig tiden att skriva guiden. Tack, tack, tack!
SvaraRadera/Annelie
Kul att du uppskattade det Annelie. Ta din tid, ingen stress alls. :)
RaderaFungerar BlockFi verkligen i Sverige?
RaderaYep, jag använde det själv. Så det gör det absolut!
RaderaFörlåt, använder ska det stå. Jag använder det alltså i detta nu :)
RaderaHej!
SvaraRaderaTycker att du missar en bit. Skatt!?
Jag antar att BlockFi inte skickar in ränteutbetalningar till skatteverket, så detta måste man göra själv.
Är det svårt eller enkelt?
Likaså när du plockar ut din vinst från Kryptos, visst är det 30% som ska skattas på vinsten? Detta ska du själv deklarera.
Önskar det fanns ett enkelt sätt att investera i Bitcoin och ändå äga dem, cert är bra men finns ju motpartsrisk där.
Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi
Jättebra poäng PB, jag ska se om jag inte kan komplettera med detta i bonussektionen.
RaderaJag har läst på en del här https://koinly.io/sv/guides/deklarera-kryptovalutor/ men ska se om man inte kan inkludera några main take aways därifrån och sedan länka vidare. Stort tack och fortsatt fin söndag på dig!
Skatten är inte helt lätt, det gäller att kolla upp om skatteverket ändrat sig från hur det funkade ifjol (händer ibland). Men om bara får tag i alla transaktioner så går det ganska lätt att styra upp det i ett excel dokument. Är iaf lättare 2020 än vad det varit tidigare år i sverige.
RaderaEn annan risk med Certifikat är att börsen bara är öppen 9 - 1730 medans krytpo trade:as 24/7. Detta kan göra det klurigt att trade:a. Om du köper för att hålla och inte för att trade:a så bör du inte köpa certifikat då du bara får ökad risk utan någon förtjänst. Är ju ingen skatt på krypto innan du säljer.
Tack för kommentaren "Anonym"! Det kommer absolut att bli en rolig övning den dagen jag väl säljer av mitt innehav från BlockFi (till en bra vinst får vi hoppas). Jag kommer skriva ut ett par nyckelfaktorer kring skatten här i guiden men jag tror att det kommer ha hänt en del hos Skatteverket fram till att det är dags att deklarera faktiskt. Så guiden kommer uppdateras med den senaste informationen då helt enkelt.
RaderaNu är ju inte jag någon trader, utan jag kommer ligga långt och nyttja mitt upplägg för att få bäst avkastning. Som allting annat, så är det väldigt svårt att time:a marknaden och om man tror på Bitcoin long term (vilket jag gör) så kommer tid i marknaden att få stor effekt när man dessutom tjänat bra ränta under vägen.
Ja vore kul med mer info kring skatten. Både vid försäljning men även på ränta från BlockFi.
RaderaFör ränteintäkterna ska in till skatteverket varje år. Inte bara vid försäljning.
Förstår risken med cert men att kunna handla på sin ISK och slippa allt med skatteverket gör nog att fördelarna överväger nackdelarna.
Mvh PB?
Det har du så klart en poäng i och det kommer bli en kul deklaration att göra nästa år :). Jag kan köpa att det blir lite arbete, men jag är inte inne i kryptovalutor enbart för prisspekulationen. Jag ser framför mig en framtid där användandet kommer bli större och då vill jag äga mina egna "redan" från 2020.
RaderaMen jag förstår så klart om man väljer att investera via Avanza/Nordnet i en tracker istället.
Hej och välkommen till krypto!
SvaraRaderaHar själv varit inne en relativt kort tid, men man märker att det svänger bra. Tror som du att krypto bara är i början av sin värdering. Krypto i sig är en helt ny typ av finansmarknad så detta är lite som att aktiemarknaden helt plötsligt uppkom.
Har tidigare skrivit inlägg om mitt krypto-kort på din blogg. Kör på CDC (crypto.com). Så jag får 3% cashback samt 100% cashback på netflix/sportify samt 10% årsränta på mina CRO som jag har stake:at för att få kortet. Tyvärr blir kortet ännu dyrare nu i januari och jag ser att det är svårare och svårare att hämta hem vinsten med det. Om någon ändå är intresserad så säg till så kan jag posta en referal-länk som ger dig och mig CRO för 25 usd om man skaffar ett kort. Har även en refereal länk om folk vill använda deras exchanges men den använder jag knappt själv.
Genom CDC så har jag också ränta på diverse krypto och just nu har jag 6.5% på btc och 5.5% på Eth. Det är lite skillnad på hur ränta funka på CDC mot blockfi. På CDC låser jag upp mina coins i 3 månader åt gången för att få denna ränta, detta innebär dock att jag kan sätta om min avkastning i nästa svep så jag får lite ränta på ränta effekt över året. Man kan få alla transaktioner och utbetalningar i csv format från CDC vilket underlättar med skatten. Själv håller jag dock koll under året och för bara in i ett excel så jag slipper leta transaktioner senare till deklarationen.
Hur insatt är du i tekniken? Ethereums nästa stora grej är just Sharding för att öka hastigheten på transaktioner och minska kostanden (kallas eth 2.0). Detta finns det dock redan en blockkedja som kan göra idag och de ska dessutom snart lansera en brygga till eth så att allt på eth kan hoppa över till deras kedja (tänk att alla altcoins eller DeFi-produkter kan köras på den istället för eth). Kedjan heter Zilliga och deras coin är Zil. Just nu har jag lite Zil i en wallet som jag stake:ar för ca ~16% APY (utbetalning i Zil då). Kan vara värt att kolla on då det är bra ränta och ”billiga coins” nu och vem vet kanske kan bli likastort /större än eth tillslut (ganska osannolikt dock).
En varning till folk därute om ni ska syssla med Yield-farming inom krypto och använder er av DeFI-produkter, se till att ni läser in på var impairment loss är. Detta kan göra att ni förlorar i princip alla pengar istället för att tjäna ränta. I dagsläget tycker jag att DeFi produkter inte är värda risken om jag inte får mer än 40% avkastning per år på dem.
Real vision har en krypto-tjänst där de bjuder in och pratar med experter inom området och belyser både den tekniska sidan av krypto men även den finansiella biten. Tjänsten är gratis och helt klart en av de bästa kryptoresurserna som finns online (inkluderat betaltjänster). Väl värt att kolla upp.
https://www.realvision.com/videos/crypto
Tack för din kommentar och jag minns absolut dina kommentarer kring ditt kryptokort. Att säga att man är "insatt i tekniken", känns alldeles för vågat att säga men jag har läst på en del så klart. Och jag har läst mycket bra om Ethereum som du nämner, vilket är anledningen till att jag kommer ha 30% av min kryptoportfölj i just Ethereum.
RaderaTack för tipset om realvision också!
Jag är inte riktigt "där" ännu, men läste igenom din guide med behållning. För den oinvigde är det bra att det känns knöligt, just för att man verkligen ska sätta sig in i vad det innebär att handla krypto, men grym How-to för att få en liten överblick i vad det handlar om. Tack för det! :-)
SvaraRaderaVäl uttryckt Fumlan och jag känner igen mig starkt i din känsla om att inte vara "där" ännu. Jag kände länge samma sak. Det tog väl närmare 4 år från min första tanke att investera till att jag faktiskt slog slag i saken :).
RaderaKul att guiden uppskattades, jag finns här för ev frågor längre fram.
Mycket bra! Om jag någonsin skulle handla med kryptovaluta skulle jag följa din guide!
SvaraRaderaMvh Louise
Tack Louise!
RaderaTack för en bra blogg och guide. Långsiktigt kan det vara bra att äga sina Bitcoins om man kan förvara de på ett bra sätt och om man inte ska sälja. Ledger kanske inte är det bästa. De hade nyligen en stor läcka där alla personuppgifter (adress mm) kom ut. Trezor är ett alternativt.
SvaraRaderaMvh
iZen
Så länge det är vinstskatt vid försäljning föredrar jag certifikat såsom Bitcoin zero, Bitcoin XBT, The Bitcoin Fund och BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto. Den sistnämnda uppger att man ska kunna växla de mot riktiga Bitcoins vid behov. Ethereum, Litecoin och XRP går även att köpa via certifikat. BITW är en crypto index fond som kan köpas OTC via aktiedepå. Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF är ett alterntiv också.
Hej iZen,
Raderatack för kommentaren. Jag läste också om Ledger-skandalen, det är verkligen vilda västern fortfarande på den här marknaden.
Tack för tipsen om fler certifikat än Bitcoin XBT, tycker det är väldigt positivt att mina läsare får sig fler alternativ till livs om man väljer att inte äga krypton själv. Tumme upp!
Tack för en bra guide! Varför valde du BlockFi framför exempelvis Nexo eller Celsius Network? Tyvärr har Swedbank spärrat Coinbase's IBAN, så SEPA-betalning fungerar inte om man är kund där.
SvaraRaderaDet var det lilla! Jag kollade olika guider innan för räntealternativ inom kryptovärlden, exempelvis denna https://bitcompare.net/versus/blockfi-vs-nexo och ansåg att de alla var ganska snarlika (men Nexo verkar något mer komplex med sina Nexo coins osv). Utöver enkelheten, så har jag trovärdiga människor i min närhet som använder sig BlockFi och jag är inte alls besviken hittills. Så jag kör vidare på BlockFi personligen, men man kan absolut kolla på de två andra som du nämner.
RaderaMm, en annan kamrat till mig försökte öppna upp möjligheten att göra utlandsbetalningar på Swedbank men nekades rättigheten att göra det när han erkände att betalningen skulle nyttjas till att köpa crypto. Väldigt intressant att Swedbank tagit den positionen till skillnad från övriga svenska storbanker.
Gäller väl i stort sätt alla banker.
SvaraRaderaSorry, nu är jag inte med riktigt. Vad är det som gäller i stort sett alla banker?
RaderaTack för en strålande bra guide! Har nu följt alla steg och väntar på att överföringen till BlockFi ska synas på det kontot. Jag har endast köpt Krypto via certifikat hos Avanza, samt på mitt Revolutkonto. Kul att sätta sig in i detta nu oxå. Det hade jag aldrig vågat/lyckats med utan din guide
SvaraRaderaKul att det uppskattades och att den gav dig mod att våga.
RaderaJag har själv inte tittat tillbaka alls eftersom det gett mig incitament att hänga med på utvecklingen och läsa på kring tekniken. Sedan att värdet hittills gått från 2500 -> 4600 USD i skrivande stund är ju inget jag klagar på :).
Lycka till, hoppas det går bra för dig!
Hej! Bra guide men som nämnt ovan gick det inte med SEPA från Swedbank. Vill du säga vilken bank du har? Skulle gärna se en lika tydlig plan för hur man skattar. Det är det som känns knöligt för min del. Tack! :-)
SvaraRaderaNej, tyvärr har Swedbank valt att säga nej till alla utlandsbetalningar som har med krypto att göra - synd. Jag använde själv Handelsbanken (vilket också står i guiden om du kollar igen). Sedan så har jag en kompis som följt min guide och gjort sin SEPA-betalning via SEB. Resterande banker har jag svårt att uttala mig om.
RaderaSkatten ska jag komplettera guiden med vid tillfälle. Men jag tror att det kommer hinna hända mycket där nu under 2021 i tid till nästa års deklaration iom att fenomenet blivit så mycket mer utbrett. Men självklart ska jag skriva allt jag kan om det.
Lycka till!
Imponerande, väldigt tydligt vägledning och bra jobbat. jag har varit med in på banan och håller på lära mig om kryptovärlden och jag vill gärna investera inom krypto för längre tid mellan 5-10 år. Då är en fråga i mitt huved som snurrar runt är att dem flest kända sidor har varnat att som kund är bäst att du behåller nycklarna i ett USB eller papper bara för att digitala wallet kan bli hackad.
SvaraRaderaDå jag undrar ifall man köper bitcoin eller etherium mm från Binance eller Coinbase kan man föra över nycklarna till en egen plånbok som ett USB? eller nycklarna sparas i ditt konto exempelvis hos Binance.
om man skulle använda blockfi med, kan man bevara nyckel i ett USB?
mvh
Kort svar: Yes, du kan absolut ha din krypto på ett säkert sätt i s.k. offline storage (jag går igenom det i guiden ovan också). Här är en bra video som går igenom hur du gör steg-för-steg https://www.youtube.com/watch?v=peSLM6ncHMw.
RaderaLycka till! :)
Snälla hjälp mig 10årsplanen. När jag registrerar i appen blockfi skall jag skriva in "socail security number" xxx-xx-xxxx ? När jag skriver in mitt persnr 10 siffror så går det icke! Tack
SvaraRaderaHmm. Social security number tror jag bara är applicerbart för de ifrån USA. Kolla om du inte kan byta land någonstans? Skicka mig ett mail annars på 10arsplanen@gmail.com om problemet kvarstår.
Radera