Sidor

söndag 26 april 2020

Vi skjuter in lite mer pengar i portföljen

Så kom då den förlösande lönedagen. Nog för att det var länge sedan jag hade ett beroende av varje månadslön för att klara av att sätta potatis på bordet, så är det fortfarande en högtidsdag eftersom jag kan köpa fler aktier. Jag har under året sett till att få bra balans i ekonomin, bl.a. så fixade jag till ett nytt elavtal eftersom det var den tiden på året. Dessutom så kommer Corona-utbrottet påverka utgifterna positivt under flera månader framåt, så det finns goda skäl att tro på väldigt fina sparkvoter framöver.




Som ni ser så hamnade sparkvoten på 63% till slut, det är en siffra jag är stolt över. Ekonomin är i balans, jag har en inkomst jag är tillfreds med och jag är pigg nog för att fortsätta leva livet på det här sättet. Balans är nyckelordet och det upplever jag att jag har på den privatekonomiska sidan nu. Det kan tyckas vara en torftig tröst i dessa självförverkligande tider, men för mig är det en oerhört fin plats att befinna sig på. Det skapar extra schwung i trampolinen för att göra fler spännande saker i livet. 

Hur spenderade jag lönen?


Normalt brukar jag fördela gracerna ganska bra men den här månaden var jag väldigt sugen på att öka innehavet i endast Visa och Investor. Det är, enligt mig, två kvalitetsaktier som kommer stå emot de tuffa tiderna framöver på ett galant sätt. Därför känns det tryggt att fortsätta investera pengar i dem. 

Utöver aktieköp, så fortsätter jag att bygga lite mer kassa. Det finns absolut skäl att tro att nedgången kan fortsätta ett tag framöver och då är det ingen dum idé att ha torrt krut. Det är också torrt krut som kan användas till ev husköp framöver, så det känns som rätt läge att jobba 50/50 nu ett par månader framåt mellan aktier och kassa. Hur resonerar ni just nu kring hur ni fördelar sparandet i dessa tider?




Ser man till hela året så ligger genomsnittet nu på 55%. Det är något under målet på 60% men det ser, som sagt, väldigt ljust ut framöver för att hålla upp sparandet rejält. Vi har vad vi behöver och med modesta vanor så kommer det innebära att 60% ska bli en riktig munsbit i år. Can't wait! 

För att kunna följa 10årsplanen har jag en massa verktyg på plats och en målsättning på 60% i sparkvot, samtidigt som jag jobbar hårt på att stadigt öka mina inkomster i form av bättre lön och bra passiva sidoinkomster.

Så, hur ser er situation ut nu under dessa ohyggligt speciella tider? Utmanas ni på ett nytt sätt eller finner ni att det blir mer pengar över än tidigare?

8 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat. Det är en finfin sparkvot :)

    Angående kassa kör vi efter "time in the market" och inte "timing the market". Håller noll kassa och investerar direkt vid löning eller när extrainkomst kommer in. Det tar bort mycket ångest och funderingar också.

    Oavsett - alla är vi olika och man ska göra det som fungerar för en, det är det viktigaste.

    Ha en fortsatt skön söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Time in the market är ett nött men väldigt klokt motto av leva efter. Jag delar den strategin och tackar min lyckliga stjärna för att jag kom igång med aktier i tidiga 20-åren.

      Jag kommer inte hushålla med mycket mer än 50tkr i kassa tror jag. Men 50/50 ett tag framöver till vi når dit tror jag kommer funka för min del.

      Radera
  2. Har du någon belåning på portföljen nu? Har du först amorterat belåningen och sedan bygger du kassa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, jag har belåning som ligger på en nivå jag är trygg med. Skulle det bli ett tillfälligt drop på börsen, så att jag går upp till 1,97% i ränta istället för 0,89%, så kan jag använda kassan för att amortera ned till den nivån.

      Tack för din kommentar och ha en fortsatt trevlig dag!

      Radera
  3. Om du har belåning så ser jag absolut ingen mening med att bygga en kassa vs att amortera. Det är samma pengar i slutändan. Enda skillnaden är att du betalar onödig ränta i ditt fall.

    Så tips 1, spara inte pengar som krigskassa, det är absolut inte värt det i långa loppet, och den vinst du eventuellt kan göra på tex 50tkr är så liten. Säg att du lyckas timea så du får 10% mer avkastning än annars. Då är din vinst 5000kr. Nu tror jag dock inte att det kommer hända, då det är som ett lotteri, så snarare hälften eller risken att faktiskt förlora är nog större.

    Tips 2, Har du belåning på portföljen spara för guds skull inte pengar som ska investeras i kontanter, amortera istället på belåningen, eller investera dessa i något som har högre ränta än vad lånet kostar. Du bränner bara pengar tyvärr. Om du ser på det med ett helhetsperspektiv så innebär din krigskassa + belåning enbart att du lånat pengar för att ha de i kontanter, och även om du har de på sparkonto så är ju räntan där lägre än den du betalar för lånet. Så det innebär bara förlust.

    Belåning av portföljen ska endast ske om du vill ha mer än 100% ditt kapital investerat. Visst, man kan ha mental bokföring för tex olika sparanden med olika risker, men det är inte fallet här eftersom din krigskassa är här till för portföljen som du har belåning på.

    Detta är återkommande på din blogg, så ett tips från mig är att du måste börja se helheten och på långt perspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, tack för välmenat råd. I det här fallet brister dock resonemanget när belåningsräntan endast ligger på 0,89% och där mitt sparkonto ger 0,95% i ränta. Sedan så finns det naturligtvis skäl att amortera mer än att jaga krigskassa ändå, men så har jag resonerat den här gången och känner mig trygg i det.

      Tack för tipsen och ha en fortsatt fin dag :)

      Radera
    2. 0,95% ränta på sparkonto är imponerande. Tänk bara på att det är 30% skatt på den räntan. Så vinsten är 0,665%. Fast du kanske redan hade räknat med den :)

      Hur som helst så blir det ju mycket mindre pengar när din ränta endast är 0,89%. Så då är det förståligt

      Radera
    3. Alright, you got me. Räknade inte med 30% :).

      Men precis som du säger, totala skillnaden blir mycket mindre mellan de två uppläggen given en ränta för belåning av portföljen på 0,89%.

      Radera