Sidor

söndag 22 december 2019

Tips för att hitta världens finaste bolag - Coeli Global Selektiv


Äntligen dags för ett till snack med investeringsproffsen på Coeli Global, den femstjärniga fonden som lyckats klå index sedan 2014. Om ni inte redan gjort det, så vill jag starkt rekommendera att ni följer den här länken och prenumererar på deras nyhetsbrev. Det är helt kostnadsfritt och en gång per kvartal så redogör de i nyhetsbrevet för fondens nuvarande innehav. Detta har redan nu gjort att jag köpt ett par nya aktier samt fått inspiration till att köpa företag jag aldrig upptäckt annars. Tips från coachen helt enkelt!

Men nu sätter vi igång med snacket som producerats i samarbete med Coeli Global. Den här gången fick jag äran att skaka tass med de sympatiska herrarna på deras kontor på Sveavägen i Stockholm.

- Fantastiskt roligt att ha er här igen mina herrar. Jag ser att er fond, Coeli Global Selektiv, fortsätter att prestera riktigt bra på börsen sedan vi sist talades vid. Innan vi gräver oss djupare i ert framgångsrecept kan ni kanske presentera Coeli i allmänhet och er fond i synnerhet?

Båda: Coeli är en oberoende kapitalförvaltare som vill göra det där extra för kunden. Vi brukar säga att Coeli är ett ställe man kommer till som förvaltare om man varit framgångsrik någon annanstans och nu verkligen vill kunna få jobba precis som man vill och på det sätt som generar bäst avkastning. Det är värt att nämna att det finns många andra bra team här på Coeli som tex de som förvaltar frontier markets-fonden, europeisk hedgefonden, energifonden och räntefonderna för att nämna några. Vi har mycket kontakt mellan teamen men investeringsbesluten görs oberoende av varandra.

coeli.se/global/

I vår egen fond, Global Selektiv, så vill vi skapa hög avkastning över tid till en rimlig riksnivå och med hög etisk standard. Vi gör det här genom att köpa ”världens finaste bolag”. I vår fond har det förvaltats pengar i över fem år och vi har lyckats dubbla våra andelsägares värde under den här tiden. Vi har skapat en produkt med väldigt hög kvalitet helt enkelt. Du kan ha en produkt med väldigt hög etisk standard men som inte går upp. Så är det inte i vårt fall. Vi kan inte garantera 15% avkastning (notering: ingen kan garantera framtida avkastning poängterade Andreas och Henrik) men vi har en målsättning och strategi som vi bedömer har möjlighet att leverera den typen av avkastningen över tid.


- Hur träffade ni varandra och varför blev det Coeli?

Henrik: Vi träffades för över 20 år sedan, på universitetet på en kurs i makroekonomi, och sedan dess har vi hållit kontakt under alla de här åren. Det var till och med så att en gammal bekant till mig sade att ”Är det någon du ska göra något projekt med så är det Andreas”. Innan universitetet hade jag jobbat inom försvarsmakten och ABB samt studerat till flygingenjör på KTH. Efter universitet började jag jobba inom finansindustrin, initialt med fond-i-fonder med efter ett tag som VD för ett fondbolag där jag förvaltade en globalfond och en BRICA-fond som båda fick fem stjärnor på Morningstar. Sedan gick jag till SEB, där jag var sex år. Jag tycker att det tillhör lite av yrkesutbildningen inom finans att ha jobbat på en storbank. I oktober 2016 kom jag till Coeli och till Andreas och det har varit de tre bästa yrkesåren i mitt liv.

Andreas: Jag har varit här på Coeli i fem år. Det har också varit de fem bästa yrkesåren i mitt liv och det har varit otroligt skoj att få starta en globalfond från ”scratch”. Min väg hit gick genom universitetsstudier i ekonomi, mandarin och konstvetenskap och därefter så började jag mitt yrkesliv på ABB:s traineeprogram. Efter en tid på ABB i Sverige, Schweiz och Kina gjorde jag min MBA på London Business School i Storbritannien. Min dröm hade alltid varit att få jobba med investeringar och i London förvaltade jag pengar under fem års tid och lyckades slå mitt index alla år. Efter åren i London kom vi hem till Sverige och jag fick också en lärorik period på storbank här i Sverige. Så både jag och Henrik har jobbat på både ABB och på storbank. När jag fick kontakt med Coeli och de erbjöd mig att skapa en fond på precis det sättet som jag alltid drömt om att få göra så blev jag förstås otroligt glad.




- Tack för den fina introduktionen. Om jag får ta och leka lite kvällstidning så skulle jag vilja be er lista er topp 10-lista för oss amatörer på investeringar där ute, hur skulle den listan se ut och varför?

Henrik: Jag skulle direkt gå in på coeli.se/global. Där kan man ladda ned hela vår lista på de aktier som vi har i fonden och det kan ju vara en bra utgångspunkt. Som privatperson som inte har aktier som sitt heltidsjobb kan det vara svårt att ha 30 aktier i sin portfölj men för att få bra diversifiering bör det räcka med runt 15 stycken. Man ska heller inte vara rädd för att äga utländska bolag och vi poängterar att man ska diversifiera på sektorer och inte bara på geografier. Tänk sektorsvis helt enkelt. A och O är dessutom att företagets vinster måste växa för att dina pengar ska växa. Stirra dig inte blind på sånt som direktavkastning. En hög direktavkastning kan faktiskt vara en varningssignal på att något är fel med företaget.

- Om jag inte minns fel, så har jag läst att ni endast har runt 30 bolag i portföljen. Hur kommer det att ni valt att endast ha den mängden aktier i portföljen och vad krävs för att en aktie ska åka ut? Hur står man emot frestelsen att plocka in ett nytt förhoppningsbolag när djungeltrumman går i branschen och lovar?

Andreas: Jo, det stämmer att det finns fonder som har 100 bolag i sin portfölj men vi förstår inte hur de kan ha stenkoll på alla sina innehav, hur de hinner läsa alla kvartalsrapporter osv.

Oavsett så vill vi verkligen ha koll på det vi äger och har därför bara mellan 25-35 företag. Vi har en generell regel att om vi vill ta in ett nytt innehav i portföljen så måste vi sparka ut någon annan i så fall. Den typen av ordning och reda gör att det blir en bra debatt internt. Då blir det en prioriteringsfråga hela tiden, vilket är positivt.

- Hur sköter ni bevakningen av era bolag? Har ni direktkontakt med representanterna för bolaget löpande eller blir det att lusläsa DI, Financial Times? Med andra ord, hur kan vi hobbyinvesterare bevaka bolagen som proffsen gör?

Andreas: Dels läser vi väldigt mycket. Vårt jobb är att fatta kanske fem stora investeringsbeslut om året. Har vi rätt bolag räcker det kanske med tre beslut om året och ibland är det bästa att inte göra något alls. För att kunna fatta rätt beslut så läser vi otroligt mycket och gör runt en 120 företagsmöten per år. Hälften av de personer vi träffar är vd:n eller ekonomichefen, resterande del är investor relations eller andra företagsrepresentanter. Vi träffar också experter likt tidigare anställda, eller för den delen kunder och konsumenter av företagets produkter. När vi har samlat in mängder av information från olika källor får vi till slut en ”mosaik” av kunskap. Vi som analytiker kan aldrig förstå företagen fullständigt (det kan nog ingen annan heller) men det viktigaste är att vi kommer närmare sanningen än vad andra gör. Det är inte många som har den lyxen vi har av att kunna läsa så mycket och resa som vi gör över hela världen.

Henrik: Ska vi prata andra informationskällor så prenumererar vi också på Dagens Industri, Financial Times och en mängd branschtidningar. Affärsvärlden är en fin tidskrift också. Vi gillar den för att den har långa, djupa analyser. Där kan man hitta en del.

Andreas: Historieböcker är också väldigt bra faktiskt, exempelvis hade vi ett case nyss där vi läste på om turkiska banker. När man väl förstod Turkiets historia så förstod vi hur instabilt landet är och på grund av just marknadsrisken har vi aldrig ägt något där. Det är väldigt viktigt att förstå kontexten som bolaget agerar i.

- Finns det någon mer informationskälla som vi hobbyinvesterare kanske inte tänkt på som kan ge en god vägledning på sin investeringsresa?

Henrik: Oftast är det ganska enkelt - du kan gå till dig själv. Du är också en väldigt bra informationskälla. Varför valde du din Iphone? När det kommer något som du som konsument går igång på kan det också vara en tydlig signal om att du borde köpa aktien. Sedan vill jag nämna att som investerare inte bara borde gå på aktiekonferenser utan även på branschkonferenser. Du kan få mycket bra information där aktörerna går samman och pratar om framtiden.


För att det inte ska bli för mastigt att läsa igenom hela intervjun, så stannar vi här för första delen. I nästa del, så kommer vi fördjupa oss ännu mer i hantverket och herrarnas investeringsfilosofi. Jag tycker de är väldigt generösa med tips, så det känns verkligen som ett fint läge att förbättra sin egen investeringsstrategi. Mer från Andreas och Henrik på Coeli Global inom kort alltså. Till dess så påminner jag gärna om att gå in på coeli.se/global och prenumerera på deras nyhetsbrev. Kostnadsfritt och fyllt med inspiration på nya innehav!

4 kommentarer:

  1. Kul läsning. Tar och signar upp på nyhetsbrevet!

    /Lars

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant läsning, härligt med tips från proffsen! :)

    SvaraRadera