Sidor

tisdag 9 februari 2021

Tesla köper Bitcoin för 1,5 miljarder dollar - Game over!

Ok, jag hade hoppats att jag skulle kunna hålla mig undan att skriva ÄNNU ett inlägg om Bitcoin med tanke på att det bara utgör en blygsam andel av min portfölj. Men det händer mycket kring krypto nu och vi får nu se fler tecken på adoption av Bitcoin i samhället. Den här gången kom det i form av att Tesla omvandlat ca 15% av sin tillgängliga kassa till Bitcoin (1,5 miljarder USD). Det här kan potentiellt ha varit en historisk händelse och då känns det värt att dokumentera. Om än i den blygsamma formen av ett inlägg på min söta lilla blogg. Min kryptoportfölj har alltså hoppat upp närmare 1 300 USD på bara tre veckor tack vare alla positiva nyheter. Bitcoin var det kanske bäst presterande värdepappret under 2020 (i hård konkurrens), inte omöjligt att 2021 kommer visa något liknande. Eller så blir det ett brant tapp nu igen för att komma tillbaka igen om två år, inget vet. Men som min kamrat Andrei Jikh säger i filmen ovan, så är Teslas val att allokera en betydande del av sin kassa till Bitcoin något som man kunde förutspå och det kan skapa en trend som många andra företag väljer att hoppa på. Tesla öppnade i samma veva också upp för att acceptera Bitcoin som betalmedel för sina produkter. 

Med Paypal redan med på banan och stora mängder kapital som allokeras till Bitcoin as we speak, så rör det sig onekligen på den här marknaden. Jag älskar att jag valde att investera i krypto (du kan läsa mer om mitt upplägg via den här länken), så att jag får vara med och följa hur det rullas ut framför mina ögon. Det kan vara ett historiskt år när vi tittar tillbaka i rullorna. 

Ödmjuk, öppen fråga till er kära läsare; känner ni er "med på tåget" eller skeptiska till allt som nu sker framför våra ögon? The floor is yours.

16 kommentarer:

 1. Bitcoin är tänkt att fungera som en valuta. Tycker det blir problematiskt när många uttrycker som du att det är en ''investering''. Jag vill exempelvis inte få lön utbetald i en ''investering''. Bara en kvällstanke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag också. Min portfölj består till ingen del av valutor, vare sig USD eller Euro eller kronor. Lönekontot innehåller förstås några kronor men det räknas inte till portföljen. Varför skulle jag börja investera i valutor istället för avkastande tillgångar helt plötsligt. Men så sitter jag här med dumstruten på och har sett kursen öka med 100.000x utan hoppa på tåget :(

   Radera
  2. Bitcoin kommer inte fungera som en "vanlig" valuta då det är ofantligt långsamt samt dyrt (energi) att göra överföringar i den. Därutöver är det väl ändå olagligt att använda den som en faktisk valuta i de flesta länder och enbart accepterat som någon typ av råvara. Däremot tror jag block-chain är framtiden och att det kommer bli enorm reglering.

   Men, men. Har flocken väl bestämt sig kommer antagligen lagar och regler att följa med och acceptera det ändå efter ett tag. Dock hoppas jag att det blir något annat än bitcoin eventuellt att de gör om och gör rätt så det inte kräver mer el än Irland för en bråkdel av det vanliga transmissionssystemet. Gillar skarpt det där med decentraliserad loggning. Att det inte går att devalvera är något som kan bli ett enormt problem vilket skapar brutalt fattiga länder.

   Radera
  3. Intressanta tankar från samtliga här ovan måste jag säga. Flockens makt kan visa sig bli stor, precis som du säger investerarfar.

   Väldigt spännande att vara med på resan! :)

   Radera
 2. Hej!

  Kul att du har skrivit lite inlägg om krypto! Det känns ju väldigt aktuellt och spännande just nu efter det senaste årets uppsving. Jag själv fokuserar främst på att bygga upp en diversifierad och vettig utdelningsportfölj men har fortfarande kvar lite Bitcoin och Ethereum trots att jag sålde av lite i början av 2018. Ville då få tillbaka det jag hade investerat i krypto plus lite vinst och pengar till skattmasen. Känns skönt att veta att nuvarande innehav kan gå ner till 0 kr och att man ändå ligger plus! Jag tar uppgången i krypto med ro och planerar inte att sälja nåt det närmaste året i alla fall...

  Jag tror att 2021 kommer att bli ett riktigt spännande år för krypto nu när institutionella investerare har börjat att investera i framför allt Bitcoin. Att Tesla nu har gett sig in i leken kan innebära proppen ur och acceptans för krypto bland större företag. Jag blir inte överraskad om t ex ett företag som Apple också väljer att köpa Bitcoin under året. Det kommer förstås att vara ganska kursdrivande det med :)

  Lycka till med dina investeringar och ha en bra vecka!

  Mvh PeddaP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pedda, tack för en fin kommentar. Grattis till den tidiga vinsten i krypto och smart av dig att fortsätta bygga upp din utdelningsportfölj. Just min huvudsakliga portfölj kommer så klart att vara mitt huvudfokus framöver också.

   Lycka till kamrat!

   Radera
 3. Hmm "så är Teslas val att allokera en betydande del av sin kassa till Bitcoin något som man kunde förutspå" om jag hade varit aktieägare i Tesla hade jag nog tyckt att man kunde investera dessa 11% av den inte så stora kassan i verksamheten istället för att spekulera. Men nu är jag inte aktieägare i Tesla... :)

  Tesla kommer att få bekymmer med sin enorma värdering om de inte får ordning på vinstmarginalerna, och det bästa sättet att göra detta tror jag är att investera den lilla kassa de har i att utveckla sin verksamhet, som har brister på många ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tesla är ju verkligen ett specialcase i sig. Jag har heller aldrig valt att köpa in mig i det p.g.a. att värderingen är helt uppåt väggarna.

   Men du kan inte förneka att den här allokering fortsätter att bygga hajpen kring bolaget. Oavsett om investeringen faller väl ut, så är uppmärksamheten kring själva beslutet värt en rejäl peng även det.

   Radera
 4. Jag investerade i Btc för ca sju år sedan och är med på tåget sedan dess. Jag har läst på hyfsat mycket innan och under dessa sju år och känner mig mer och mer bekväm med btc. När fiatvalutor trycks det sätt det görs idag kommer bitcoin vara en säker hamn, delvis därför de stora investerarna har börjat köpa på sig. Bitcoin kommer finnas länge till, men ska inte se det som en vanlig valuta det ska handlas med on chain, möjligtvis off chain med lightning. Mer se bitcoin som store of value som konkurrerar med guld.

  Jag är glad jag hoppade på tidigt, vilket innebär att jag just nu skulle kunna sluta jobba när som helst. Dock vet vi att bitcoin snabbt kan dippa, så jag väntar lite till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häftigt Simon, vill du avslöja hur mkt du vågade gå in med där för sju år sedan? Jättekul att det gått bra för dig!

   Radera
 5. Hej hej :)
  Hur går det med dina AB planer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Otrooooligt seg behandlingstid hos min bank så ännu inte reggat. Men vi är på G.

   Hur går det för dig?

   Radera
  2. Får in pengar å så men är lite osäker på vad jag ska köra för upplägg. Jag mailade dig, också btw

   Radera
  3. Jag tog SEB men måste säga att det va ganska så stelbent å deras hemsida är lite osmidig å då har jag ändå nordea annars. Men relativt billig, men trodde att jag skulle kunna köra på "lilla firman" eller vad det heter 50kr i månaden men det gick visst inte så det blev 100kr istället. Har skaffat en kf å sparar just nu pengar i företaget. Tänker att det borde vara bättre eller iaf billigare men vet inte. Jobbar som konsult via företaget så det är där pengarna kommer ifrån.

   Radera
 6. Certifikatet verkar enklast att handla för den oinvigde. Lite sugen på en yttepytteliten del till lekportföljen. Finns det någon uppenbar negativ grej med certifikatet som du ser det?

  Kollade även det där med att Paypal hanterar krypto. Lät väl lite för "bra" för att vara sant:

  "Can I use Cryptocurrencies to pay or send money with PayPal?
  At this time, you cannot use Crypto as a way to pay or send money on PayPal."
  "Can I use my Cryptocurrency balance as a funding source for my purchases?
  No, not at this time."

  Så jag kan alltså ha crypto på Paypal, men egentligen inte betala med det? En valuta jag kan spara där men inte använda via Paypal eller deras miljoner kopplade butiker. Det är ju lite av ett antiklimax.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Relativt hög förvaltningsavgift på det vanliga certifikatet + att det endast går att handla vanliga öppettider på börsen. Och sedan så äger du ju de facto ingen egen krypto att potentiellt handla med down the line. Det skulle jag säga är de avgörande skillnaderna. Men om du bara vill prisspekulera är det absolut ett OK alternativ.

   Får bli att följa PayPals hantering av Bitcoins framgent. Vid en bredare adoption så är det inte långsökt att tro på ett utökat användande hos PayPal.

   Radera